Odrasli

OPREZ, NEOČEKIVANE KUĆNE STVARI KOJE MOGU DA VAM OŠTETE PLUĆA: U opasnosti ste, a da to i ne znate!

U većini slučajeva, sve počinje i završava u kući, pa čak i bolesti.

21.07.2024 13:31

OPREZ, NEOČEKIVANE KUĆNE STVARI KOJE MOGU DA VAM OŠTETE PLUĆA: U opasnosti ste, a da to i ne znate!
Shutterstock

Toliko smo se navikli na svoju okolinu, da mnoge stvari ignorišemo u kući. A to je velika greška, jer brašno, buđ ili uređaji koji rade na gas mogu ozbiljno da oštete pluća. Zato dobro razmislite da li ćete ponovo da upalite sveće ili da zaboravite da operete tepih.

Što je najgore, faktički ste u opasnosti, a da to i ne znate.

Na koje stvari morate da obratite pažnju:

Buđ

Buđ je vrsta gljivice koja u vazduhu ostavlja male spore, a one mogu da izazovu ozbiljnu infekciju plića, hroničnu opstruktivnu bolest pluća (COPD), i da drastično oslabe imuni sistem, koji predstvlja zaštitu od bakterija.

Tepih

Na njemu mogu da se zadrži buđ, izmet bubašvaba, ostaci prašine, toksični gasovi... a sve su to stvari koje mogu da oštete pluća. Preporučuje se da tepih usisavate tri puta nedeljno, kao i da ga detaljno operete barem jednom godišnje. 

shutterstock.com

Savet je da tepih usisavate tri puta nedeljno

 

Brašno

Ljudi koji svakodnevno rade sa brašnom, imaju mnogo više problema sa disanjem, u odnosu na druge. Postoji čak i naziv za ovu pojavu a to je "pekarska astma". Na duže periode, ona može da pogorša simptome prave astme i ošteti pluća. 

Bubašvabe

Izmet bubašvaba i delovi njihovog tela se pretvaraju u prašinu koja se skuplja na našim podovima, posteljini i nameštaju. To može da izazove astmu i probleme sa disanjem, naročito kada se ta prašina podigne tokom usisavanja. Jedina prava zaštita je da kuću održavate maksimalno čistom, naročito tepihe i razne presvlake.

Shutterstock

Bubašvabe su prenosioci svih mogućih bakterija

 

Ovlaživači vazduha

Deluju bezopasno, zar ne? Uostalom, sve što oni rade je da dodaju vlagu vazduhu kako biste vi bolje disali. Međutim, to može da izazove i oštećenja pluća, uglavnom u slučajevima kada se u ovlaživaču nakupe gljivice koje se potom izbacuju u vazduh. Vaša pluća razvijaju alergiju na gljivica, i tako počinje upala. 

Uređaji na gas

Šporet na plin i slični uređaji na gas mogu da budu skriveni uzroci problema sa plućima. Sagorevanjem plina se stvara azotni oksid, gas koji može da izazove upalu pluća, kašalj, šištanje u grudima i astmu. Ovaj gas se takođe stvara prilikom sagorevanja drveta, ulja, uglja ili kerozina.

Važno je da pravilno instalirate, čistite i održavate ove uređaje radi sigurnosti i zdravlja pluća.

Sveće

Najobičnije sveće koje se orave od parafina, ispuštaju hemikalije u vazduh i mogu da povećaju rizik od alergijskih reakcija, astme, pa čak i kancera. Ukoliko sveće koristite povremeno, nećete imati problema, ali ako ih palite svakodnevno, razmislite da pređete na sveće od pčelinjeg voska, navodi Webmd.com.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)