Profesionalni mesari savetuju da meso nikada ne kupujte u supermarketima, već isključivo u mesarama. Po velikoj vrućini još više morate da vodite računa o svežini mesa, a mesari savetuju da po svaku cenu izbegavate mleveno meso, piletinu i iznutrice.
Po rečima Majka Saperstajna, vlasnika firme za distribuciju hrane, najbolje je da meso kupujete isključivo u mesarama, jer one uvek daju prednost kvalitetu, za razliku od velikih prodavnica.
Saperstajn navodi koje meso nikada ne kupuje u supermarketima.
Sveža riba
Osim ako ne kupujete u prodavnici koja je blizu mora, treba da sumnjate u "svežinu" morskih plodova u prodavnici.
- Moje pravilo je da, ako ne možete da se odvezete za 20 minuta od plaže do te prodavnice, plodove mora kupujte iz zamrzivača - navodi Saperstajn i dodaje dam ako u blizini nemate ribarnicu, bolje je da kupite smrznute plodove mora jer se većina smrznutih plodova mora (kao što je navedeno na etiketi) obrađuje i brzo zamrzava na brodu posle ulova, kako bi se sačuvala njihova svežina.
Mleveno meso i piletina
Mleveno meso se koristi za mnoga jela, i često je među najprodavanijima. Međutim, mesari kažu da ga treba izbegavati, isto važi i za piletinu.
- Većina ovih proizvoda dolazi u prodavnicu već samlevena iz velikih pogona za preradu mesa, gde je rizik od kontaminacije znatno veći. Taj proces može da ugrozi ukus i kvalitet mesa - navodi Rič Silverman, vlasnik mesare.
Iznutrice
- U prodavnicama su najčešće zamrznute ili duže stoje jer se ne prodaju mnogo i onda se sele od od frižidera do frižidera, naročito ako su na sniženju - upozoravaju stručnjaci.
Meso s kostima
Nema dobre supe ili čorbe, bez dobrog komada kostiju i mesa. Ali, ako ih kupujete u supermarketu, ovi komadi mesa su obično upakovani u kutijama za meso, i ova vrsta mesa često mnogo brže prokisne od proizvoda bez kostiju. Veoma važna je starost mesa i način čuvanja. Kost utiče na pH vrednost mesa, što može da dovede do kvarenja, sluzi i neprijatnog mirisa, navodi Huffpost.com.
Komentari (0)