Odrasli

REVOLUCIJA U LEČENJU ALCHAJMERA: Jednokratni sprej za nos poboljašava pamćenje!

Naučnici i dalje ispituju ovaj nazalni sprej, koji se pokazao da deluje na miševima.

25.07.2024 18:05

REVOLUCIJA U LEČENJU ALCHAJMERA: Jednokratni sprej za nos poboljašava pamćenje!
shutterstock.com

Alchajmerova bolest tiho pustoši mozak mnogo pre nego što se pojave simptomi, a naučnici sada imaju nova saznanja o redosledu tih promena nalik na domine, što, u budućnosti, pruža potencijalni prostor za intervenciju. Stručnjaci ne znaju tačno kako Alchajmerova bolest nastaje.

Jedno od ranih obeležja je lepljivi protein koji se zove beta-amiloid, koji se vremenom nakuplja u plak koji začepljuje mozak. Sam amiloid nije dovoljan da ošteti pamćenje, veliki broj zdravih ljudi u mozgu ima mnogo plaka. Abnormalni tau protein koji formira klupka koja ubijaju neurone jedan je od nekoliko uzročnika.

Jednokratni nazalni sprej, tačnije sprej za nos mogao bi navodno da "ispere" nakupljanje toksičnih proteina povezanih sa Alchajmerovom bolešću iz moždanih ćelija i poboljša pamćenje, navode naučnici sa Univerziteta Teksas. Studija na miševima pokazuje da tretman zaobilazi krvno-moždanu barijeru i uklanja toksične proteine iz mozga. 

 

 

- Ovaj pristup nazalnim sprejom otvara nove mogućnosti za neinvazivnu isporuku terapeutskih tau antitela direktno u mozak. Naše istraživanje ističe potencijal nazalne tau imunoterapije da efikasno cilja intracelularne tau agregate - primarni uzrok neurodegeneracije i kognitivnog pada kod bolesti kao što su Alchajmer - rekao je dr Rakez Kajed, profesor na Odeljenju za neurologiju za The Sun.

Alchajmerova bolest je povezana sa abnormalnim nakupljanjem tzv. amiloida i tau proteina u mozgu. 

- Trenutni tretmani teško prodiru do delova unutar moždanih ćelija gde se nakupljaju tau proteini, ali novi sprej "pokazao je obećavajuće rezultate u čišćenju štetnog nakupljanja tau proteina" kod starijih miševa sa neurodegenerativnim bolestima - navode naučnici.

Pixabay.com

Da li sprej za nos može da uspori Alchajmera?

Za studiju, objavljenu u časopisu Science Translational Medicine, jednokratna doza TTCM2 spreja za nos data je starijim miševima genetski modifikovanim da proizvode ljudske tau proteine. Nakon tri sata, TTCM2 je distribuiran u različite regije mozga, čisteći toksične proteine. Miševi tretirani TTCM2 postigli su "značajno bolje" rezultate u testovima ponašanja, što sugeriše da je tretman uspešno borio protiv kratkoročnog gubitka pamćenja.

- Ovo unapređenje bi moglo značajno uticati na strategije lečenja Alchajmera i srodnih oboljenja, nudeći novu nadu za milione pacijenata -  rekao je Sagar Gejkvard, saradnik na projektu.

Naučnici planiraju dalje ispitivanja i istražuju potencijal TTCM2 u vidu spreja za nos kod ljudi.

- Cilj je da ove obećavajuće rezultate pretvorimo u održivu opciju lečenja za pacijente - naveli su istraživači.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)