Odrasli

OTKRIVENI RANI SIMPTOMI ALCHAJMERA, JAVLJAJU SE U ČETRDESETIM: Naučnici došli do važnog saznanja! (FOTO)

Obratite pažnju ja ove promene.

14.03.2024 10:50

OTKRIVENI RANI SIMPTOMI ALCHAJMERA, JAVLJAJU SE U ČETRDESETIM: Naučnici došli do važnog saznanja! (FOTO)
shutterstock.com

Alchajmerova bolest, kao najčešći oblik demencije, uglavnom pogađa ljude starije od 65 godina. S godinama rizik raste pa je, posle 85 godine razvoj ovog oboljenja moguć kod svake druge osobe. Rano uspostavljanje Alchajmerove bolesti je ključno, jer kasna dijagnoza znači da će oboljeli imati manje vremena za kontrolom bolesti i donošenjem životnih odluka.

Shutterstock

Alchajmer uglavom pogađa ljude u šezdesetim

No, naučnici su otkrili novi znak upozorenja, koji se javlja u dobi od 40 godina. Oni su testirali veštine navođenja pomoću slušalica za virtualnu stvarnost i otkrili da su ljudi s najvećim rizikom od demencije imali najgore rezultate. Noseći slušalice, učesnici su morali da hodaju preko polja do predmeta koji su nestajali kada bi došli do njih. Slušalice su zatim uklonile vizualne znakove u okruženju i učesnici su morali hodati nazad do mesta gde su se sećali da je bio prvi predmet. Rezultati objavljeni u časopisu Alzheimer's and Dementia navode da su se učesnici s najvećim rizikom od Alzchajmerove bolesti najviše borili, ali nisu imali problema s drugim kognitivnim testovima.

To sugeriše da se problemi s navigacijom mogu pojaviti godinama ili decenijama pre drugih simptoma Alchajmerove bolesti. Takođe, muškarci su bili lošiji od žena u ovom testu navigacije.

Shutterstock

Nova istraživanja na polju demencije

- Nadamo se da će to saznanje pomoći ljudima da dobiju pravovremenu i tačnu dijagnozu - navela je istraživačica s Instituta za kognitivnu neuronauku UCL i autorka studije Coco Newton.

Ovo je posebno važno ako se pojedini lekovi protiv Alchajmerove bolest odobre, jer će ono pomoći u čišćenju toksičnih amiloida u mozgu tokom ranije faze bolesti. No, naučnici su istakli da bi ti revolucionarni lekovi zapravo mogli smanjiti mozak pacijenata i biti štetni. Na kraju, važno je istaći i druge simptome uobičajene za ovu bolest, a to su: problemi s pamćenjem, problemi s razmišljanjem i rasuđivanjem, promene raspoloženja i promene u percepciji udaljenosti.

 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)