Ukoliko određene navike u ishrani uvedemo u ranoj mladosti to bi dugoročno moglo da nam donese dobrbiti. Povoljan uticaj na naše zdravlje ima svakako briga oko toga šta jedemo, tvrde naučnici i to u ranim 20 - im, 30-im i 40-im godinama.
Oni koji su uspeli da nametnu sebi režim zdrave ishrane imali su kasnije u životu veću kognitivnu sposobnost od drugih i manji rizik od demencije. Jedna studija je pokazala da od 3.059 Britanca samo osam odsto ljudi koji su imali brzu dijetu i dalje ima visoku kognitivnu sposobnost u kasnim 60-im u poređenju sa 36 procenata onih koji su imali dobru ishranu.
U ovoj grupi je 58 odsto njih sa niskim sposobnostima jelo nezdravo u poređenju sa samo osam odsto njih sa visokim sposobnostima. Zaključak je da ljudi sa lošom ishranom imaju značajno veću verovatnoću da pate smanjene funkcije mozga.
To znači da njihovo pamćenje i razmišljanje opadaju u starosti što lako može dovesti do Alchajmerove bolesti i demencije.
Dr Keli Kara sa Univerziteta Tafts kaže da ishrana u ranom životu može uticati na odluke o ishrani kasnije u i da su kumulativni efekti ishrane povezani sa napredovanjem naših kognitivnih spsobnosti.
Ona dodaje da dijete koje obiluju biljnom hranom poput lisnatog zelenog povrća, pasulja, voća i žitarica može i te kako štititi naš mozak i povoljno uticati na zdravlje u kasnijem periodu života.
Šta je demencija?
Demencija pogađa veliki broj ljudi i vodeći je uzrok smrti u svetu. Reflektuje se kod starijih osoba, kognitivnim padom što podrazumeva, slabije pamćenje i razmišljanje i lek za ovu bolest ne postoji. Kako bi se preventivno uticalo na pojavu ove bolesti stručnjaci stalno ističu potrebu da ljudi budu socijalno uključeni u mnoge aktivnosti, odnose sa drugima i da čitaju. Takođe, trebalo bi da budu okrenuti zdravim navikama poput sve češćeg hidriranja, konzumiranja voća i povrća i izbegavanja alkohola i cigareta.
Fizička aktivnost i dobar san je kao i u svim drugim slučajevima topla preporuka svima.
Komentari (0)