Odrasli

SRPSKA DECA SU ODRASLA NA VIRŠLAMA: Postoji li zdrava zamena za ovu namirnicu i kad možete da ih jedete bez griže savesti

Svetska zdravstvena organizacija ih je uvrstila u kancerogene u rangu pušenja i azbesta.

03.07.2024 11:05

SRPSKA DECA SU ODRASLA NA VIRŠLAMA: Postoji li zdrava zamena za ovu namirnicu i kad možete da ih jedete bez griže savesti
Shutterstock

Generacije srpske dece odrasle su na viršlama. Majke su ih najčešće pripremale za doručak ili večeru, a starije generacije se sećaju čuvenih crvenih kioska na kojima su deca za užinu u školi kupovala viršle sa senfom. 

Poslednjih decenija viršle su se našle u samom vrhu liste nezdravih namirnica koje, po rečima lekara, treba izbegavati po svaku cenu. A, opet letnji rošilj je gotovo nezamisliv bez viršli, a hot - dog je brza hrana za kojom mnogi posežu kad su gladni kako bi brzo utolili glad.

Zašto su opasne?

Viršle su mešavina mesa, začina i konzervansa i tradicionalno se prave od svinjskog ili pilećeg mesa. Na tržištu postoji mnogo različitih vrsta viršli (uključujući veganske), ali kad pomenete ovu namirnici svi pomisle na one standardne od mesa.

Pixabay.com

Viršle su neobavezan deo letnjeg roštilja

Kako je za YahooLife objasnila nutricionista  Mišel Rotenštajn viršle su loše  zbog njihovog „visokog sadržaja natrijuma, zasićenih masti i konzervansa“.

- Prilikom pravljenja viršli najčešće se veštački dime što može dovesti do stvaranja nitrozamina. U pitanju su kancerogene supstance povezane sa određenim vrstama raka i srčanim oboljenjima, jer izazivaju upalu i oksidativni stres u telu koji može dovesti do oštećenja ćelija i tkiva - objasnila je ona.

Jedno istraživanje je pokazalo da ljudi koji konzumiraju 2 viršle nedeljno imaju za 46% veći rizik od srčanih bolesti i 50% veći rizik od smrtnosti u poređenju sa onima koji ne jedu prerađeno meso.

Viršle spadaju u kategoriju prerađenog mesa, a Svetska zdravstvena organizacija (WHO) je klasifikovane kao kancerogenu grupu 1  što znači da postoje naučni dokazi koji pokazuju da ova namirnica izazivaju rak jednako jaki kao pušenje ili azbest.

Zdrave opcije

Mnogi jedu pileće ili ćureće viršle verujući da je to zdravija opcija. Međutim, nutricionista Kejti Hedli objašnjava da je to samo varka.

- Konzumiranje crvenog mesa je gore za ljudsko zdravlje od živine na mnogo načina, ali to se ne odnosi na prerađeno meso kao što su viršle. Negativni uticaji su velikim delom posledica načina na koji se meso prerađuje, a ne samo zato što je u pitanju namirnica životinjskog porekla. Možda ćete u pilećim viršlama imati manje zasićenih masti, ali svi drugi faktori rizika su i dalje prisutni - pojasnila je ona. 

shutterstock.com

Rol viršle se prave u testu

Prema rečima Hedli jedina zdrava opcija su veganske viršle koje možete jesti bez straha.

- Kada se biljke obrađuju i kuvaju, ne proizvode isti visok nivo toksičnih jedinjenja kao životinjsko meso. Veganske viršle imaju 0 miligrama holesterola, 50% manje zasićenih masti i 45% manje ukupne masti od viršle na bazi životinjskog porekla, ali i 12 grama proteina po porciji - objasnila je ona.

Ako vam se ne dopada ukus veganskih viršliu ona je posavetovala da ih jedete uz neku salatu i povrće koje će obogatiti ukus. 

BONUS VIDEO: 

Komentari (0)