Odrasli

RAZBIJENE ZABLUDE OKO ZDRAVE ISHRANE: Čuvajte se prikrivenih kalorija i šećera u ovim namirnicama! (FOTO)

Dijetalnu hranu je posebno važno izbegavati.

21.02.2024 16:10

RAZBIJENE ZABLUDE OKO ZDRAVE ISHRANE: Čuvajte se prikrivenih kalorija i šećera u ovim namirnicama! (FOTO)
shutterstock.com

Ljubitelji zdrave hrane i fitnes instruktori popularizovali su nov način ishrane forsirajući smutije i proteinske napitke za koje mnogi veruju da su zdravi. Ipak ono što mnogi ne znaju jeste da pojeidne vrste smutija mogu da sadrže skrivene čak i do 400 kalorija, upozoravaju stručnjaci za ishranu. 

Na njihovoj listi našao se i jogurt koji se smatra za zdrav obrok i probiotik koji je neophodan za zdravlje organizma. Ali, izgleda da ovaj napitak nije baš toliko zdrav kako se čini, jer kako tvrde stručnjaci, sadrže žive kulture. Da bi se smanjila njihova kalorijska vrednost, iz jogurta se uklanja mast ali se dodaje šećer da bi se poboljšao ukus.

shutterstock.com

Prema stručnjacima, mnogi smutiji zapravo imaju u sebi "skrivene" kalorije

 

Suvo voće je takođe omljena zdrava grickalica. Ali, kako upozoravaju nutricionisti važno je voditi računa o količini. Orašasto voće je bogato vlaknima, vitaminima i drugim hranljivim materijama. Ipak, malo nas zna da ono sadrži više šećera i kalorija nego sveže voće. Takođe mnoge dijetetske namirnice sadrže konzervanse i nezdrave masti što nije dobro za zdravlje. 

Oni koji misle da će im dijetalni sokovi omogućiti skidanje kilograma i da će pozitivno uticati na njihovo zdravlje u zabludi su, kažu stručnjaci, jer osim toga što se možete ugojiti koji dodatni kilogram, ovi napici mogu podići vaš pritisak i uticati na crevne bakterije.

Većina ljudi pribegava veštačkim zaslađivačima kako bi zamenili šećer. Činjenica je da iako ih mnogi smatraju zdravim u odnosu na običan, beli šećer koji utiče na povećanje telesne mase. Da biste smršali, stručnjaci savetuju da smanjite unos šećera bilo koje vrste uključujući i one koji važe za zdrave šećere.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)