Odrasli

SUVA USTA MOGU DA BUDU ZNAK UPOZORENJA ZA PET OZBILJNIH BOLESTI: Jedna može da bude fatalna (FOTO)

Ovaj naizgled samo neprijatan simptom može da bude “crvena zastavica” da sa organizmom nešto nije u redu.

16.02.2024 19:30

SUVA USTA MOGU DA BUDU ZNAK UPOZORENJA ZA PET OZBILJNIH BOLESTI: Jedna može da bude fatalna (FOTO)
Shutterstock

Iako su suva usta uobičajen problem koji se s vremena na vreme javlja kod gotovo svih ljudi, ona mogu da budu znak upozorenja na ozbiljne bolesti.

Stomatolog dr Azad Ejrumlu objasnio je za „Dejli star“ da suvoća usta može da bude „crvena zastavica“ za pet ozbiljnih bolesti, zbog čega ovaj simptom nikada ne bi trebalo olako odbacivati.

- Suva usta mogu da signaliziraju da sa organizmom nešto nije u redu. Ovaj simptom se može manifestovati osećajem lepljivosti u ustima, suvim ili upaljenim grlom, otežanim žvakanjem i gutanjem ili neprijatnim zadahom. Određena zdravstvena stanja kao što su moždani udar, dijabetes ili Alchajmerova bolest mogu se pokazati na ovaj način, dok ovi simptomi takođe mogu da budu pokazatelj autoimunog poremećaja kao što je HIV ili Sjogrenov sindrom – kaže stomatolog.

On dodaje da su stomatolozi edukovani da uoče i određene šire probleme sa opštim zdravljem.

- Od vitalnog je značaja da pripazite na svoje zdravlje i ako primetite uporne simptome suvih usta, to bi trebalo da naglasite svom lekaru opšte prakse – ističe dr Ejrumlu.

shutterstock.com

Suvoća usta može da ukaže na rizik od moždanog udara koji neretko ima letalni ishod

Suva usta mogu da ukažu na sledeće bolesti:

Pljuvačka igra ključnu ulogu u održavanju našeg oralnog zdravlja. Pomaže u neutralizaciji štetnih kiselina koje proizvode bakterije i ispira komadiće hrane, što je čini ključnom za zaustavljanje karijesa. Osim toga, pljuvačka sadrži korisne enzime koji pomažu u procesu varenja, osiguravajući da naše telo apsorbuje potrebne vitamine i hranjive supstance. Stanje u kom naš organizam ne proizvodi dovoljno pljuvačke da bi usta bila vlažna naziva se kserostomija.

Opšti savet je da na svakih pola godine odete na stomatološki pregled da biste osigurali optimalnu oralnu negu. Redovni odlasci kod stomatologa takođe pomažu stručnjaku da uoči sve novonastale probleme sa zubima i desnima.

Stomatolozi preporučuju pranje zuba u trajanju od dva minuta pastom za zube sa fluorom dva puta dnevno, redovno čišćenje koncem i korišćenje vodice za ispiranje usta.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)