Odrasli

SIMPTOMI KOJI UKAZUJU NA NEDOSTATAK VITAMINA B12: Obratite pažnju na jezik, desni i unutrašnju stranu obraza! (FOTO)

Neuropatski bolovi i promene rasploženja, kao i izmenjeni refleksi takođe mogu da ukažu na manjak ovog nutrijenta u organizmu.

04.12.2023 15:00

SIMPTOMI KOJI UKAZUJU NA NEDOSTATAK VITAMINA B12: Obratite pažnju na jezik, desni i unutrašnju stranu obraza! (FOTO)
Shutterstock

Usna duplja je jedna od prvih oblasti koja može da upozori na nedostatak vitamina B12. Ovaj vitamin se prirodno nalazi u nekim namirnicama, ali se može uzimati i kroz suplementaciju, a veoma je važan za održavanje zdravlja krvnih zrnaca, kao i za očuvanje centralnog nervnog sistema.

Manjak vitamina B12 može da dovede do ukočenosti, osećaja trnaca u rukama, problema sa hodanjem, bolova u zglobovima, gubitka daha… Takođe, veliki nedostatak B12 može da bude doveden u vezu sa depresijom, inkontinencijom, paranojom, gubitkom pamćenja, moždanom maglom, hroničnim umorom, kardiomiopatijom i erektilnom disfunkcijom. Simptomi nedostatka ovog vitamina su različiti, prenosi britanski Ekspres.

Deo tela koji može da otkrije da imate nedostatak vitamina B12 je vaša usna duplja. Ukoliko glositis, promenu ukusa ili stomatitis, trebalo bi da se obratite lekaru koji će vam dati korisne smernice za saniranje ovog problema.

Shutterstock

Ako vam otiče jezik ili menja teksturu još jedan je od simptoma nedostatka ovog važnog vitamina

Glositis

Ukoliko primetite da vam jezik otiče, da je promenio boju i da je drugačije teksture nego uobičajeno, moguće je da imate manjak vitamina B12. Takođe, glositis se često manifestuje bolom i osetljivošću, a može i da oiteža govor, kao i gutanje hrane.

Izmenjeno čulo ukusa

Izbočine na površini jezika, koje se još zovu i pupoljci za ukus, imaju važnu ulogu kad jedemo. Ako iznenada ovi pupoljci za ukus nestanu i jezik postane ravniji, postoji velika šansa da imate manjak vitamina B12. Neki ljudi se žale na izmenjen ukus hrane, a neki da su u potpunosti izgubili čulo ukusa.

Shutterstock

Pojava ranica u usnoj duplji koje ne prolaze duže od mesec dana zahtevaju lekarsku terapiju

Stomatitis

Upala ili pojava ranica unutar usne duplje može se pojaviti na obrazima, jeziku, desnima ili na unutrašnjoj strani usana. Promene su jarkocrvene boje, sa beličastim ili žućkastim krugom u sredini. Ove promene često prođu same od sebe za sedam do deset dana, a veće promene mogu da potraju i duže od mesec i po dana.

Ukoliko primetite bilo koju od ovih promena, zakažite pregled kod lekara opšte prakse koji će vas uputiti na dodatne analize i odrediti terapiju.

BONUS VIDEO:


 

Komentari (0)