Odrasli

POVIŠEN HOLESTEROL VIDI SE NA KOŽI: Obratite pažnju na ove promene! (FOTO)

Evropsko udruženje kardiologa, Srbiju je još 2021. godine svrstalo u četvrtu grupu visokorizičnih zemalja

18.02.2024 15:45

POVIŠEN HOLESTEROL VIDI SE NA KOŽI: Obratite pažnju na ove promene! (FOTO)
shutterstock.com

Evropsko udruženje kardiologa, Srbiju je još 2021. godine svrstalo u četvrtu grupu visokorizičnih zemalja, gde spadaju zemlje iz našeg okruženja, ali i Jermenija, Belorusija, Egipat, Letonija, Litvanija, Maroko i druge. Vodeći uzrok nastanka aterosklerotske kardiovaskularne bolesti, u koje se ubrajaju srčani i moždani udar, jeste visok nivo LDL holesterola.

shutterstock.com

Holesterol ne mora uvek biti loš

Povišeni holesterol može uzrokovati simptome poput promene boje i bola u stopalima ili crvenkasto-smeđih linija ispod vaših noktiju. Za razliku od popularnog verovanja, holesterol nije loša niti štetna supstanca. U stvari, vašem telu je potreban holesterol za izgradnju zdravih ćelija. Ipak, ako vaše telo ima visok nivo lipoproteina niske gustine (LDL), poznatog i kao "loš" holesterol, to može povećati rizik od srčanih bolesti.

Masne naslage se mogu nakupiti u i na zidovima arterija, što zauzvrat može začepiti arterije, otežavajući protok krvi. Ponekad ove naslage mogu iznenada puknuti i formirati ugrušak, povećavajući rizik od srčanog ili moždanog udara. Bolest perifernih arterija je stanje povezano sa suženim arterijama. To može dovesti do smanjenog protoka krvi u donjem delu tela, uključujući noge i stopala. Ovo stanje ograničava dotok krvi u noge. Zbog toga se mogu pojaviti promene u boji nogu i stopala. Ako se ne leči, vaše noge mogu početi da dobijaju bleđu boju ili plaviti i možete osetiti bol u njima, posebno kada hodate. Ovaj bol može nestati nakon nekoliko minuta mirovanja.

shutterstock.com

Utrnulost i li slabost mogu biti znak holesterola

Prema klinici Mayo, hladnoća, utrnulost i slabost u potkolenici ili stopalu, posebno u poređenju sa drugom stranom, takođe mogu biti znak visokog holesterola. Previše holesterola u krvotoku može uzrokovati nakupljanje masnih naslaga na koži. To može uzrokovati pojave slične osipu koje se mogu karakterisati narandžastim ili žućkastim kvržicama ispunjenim masnoćom. Ovi problemi s kožom i izrasline mogu se pojaviti na mnogim područjima, uključujući uglove očiju, bore na dlanovima ili zadnje strane potkolenica, prema Američkoj akademiji za dermatologiju.

Shutterstock

Obratite pažnju na boju i teksturu svojih noktiju

Višak naslaga plaka može suziti arterije, ograničavajući protok krvi u različite delove tela, uključujući nokte. Kao rezultat toga, vaši nokti mogu razviti tamne linije. Medline Plus to označava kao tanke, crvene do crvenkasto-smeđe linije ispod vaših noktiju. Koliko god je važno uočiti znakove i simptome visokog holesterola, toliko je važno i biti sigurni u to stanje. Ponekad visoki nivo holesterola ne mora izazvati nikakve simptome na telu, stoga da biste bili sigurni potrebno je napraviti test krvi.

 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)