Odrasli

RAK PROSTATE JAVLJA SE BEZ SIMPTOMA U POČETNOJ FAZI: Ako primetite ovu promenu makar jednom, to je znak za uzbunu!

U Srbiji godišnje ima više od 3.100 novodijagnostikovanih karcinoma prostate kod muškaraca.

06.02.2024 09:45

RAK PROSTATE JAVLJA SE BEZ SIMPTOMA U POČETNOJ FAZI: Ako primetite ovu promenu makar jednom, to je znak za uzbunu!
shutterstock.com

Karcinom prostate poreklom je od žlezdanog tkiva. To je drugi najučestaliji karcinom kod muškaraca sa preko 1,4 miliona novoobolelih godišnje i više od 370.000 smrtnih ishoda. U Srbiji godišnje ima više od 3.100 novodijagnostikovanih karcinoma prostate kod muškaraca.

Muškarci kojima je neko u porodici oboleo od raka prostate, imaju značajno veći rizik od razvoja bolesti. Rak prostate sporo raste u odnosu na druge vrste karcinoma i veliki broj njih dugo ne bude otkriven, dok on u početnoj fazi nema nikavih simptoma. U odmaklom stadijumu se javljaju tegobe poput otežanog ili učestalog mokrenja, pogotovo noću, nemogućnost održavanja normalnog mlaza, bol i pečenje prilikom mokrenja i naravno krv u urinu.

shutterstock.com

Rak prostate metastazira najčešće na kosti, tvrde stručnjaci

- Ne treba zanemariti prisustvo krvi u mokraći, čak i samo jednom. To može ukazati na rak, tako da to mora da proveri vaš lekar opšte prakse. Ovo je samo jedan od mnogih načina na koje pomažemo ljudima da budu svesni mogućih simptoma raka - istakao je prof. Piter Džonson direktor za ispitivanje karcinoma u Velikoj Britaniji, a o tome je pisao i San.

Najčešće mesto gde se javljaju metastaze kod pacijenata s karcinomom prostate su kosti. Ovo jako utiče na kvalitet života pacijenta i ograničava ga, često čak i u obavljanju najjednostavnijih svakodnevnih aktivnosti. Tada je uz specifično onkološko lečenje neophodna i primena palijativne terapije (medikamentozna terapija bola, antidolorozna zračna terapija) ili primena lekova koji smanjuju rizik od komplikacija na kostima.

 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)