Odrasli

TUBERKULOZA JE PONOVO AKTIVNA U SRBIJI: Ovo su simptomi zarazne bolesti na koje morate obratiti pažnju (FOTO)

Najveći broj obolelih je registrovan u Beogradu (148), zvanično je objavljeno u istraživanjima Batuta.

11.01.2024 15:00

TUBERKULOZA JE PONOVO AKTIVNA U SRBIJI: Ovo su simptomi zarazne bolesti na koje morate obratiti pažnju (FOTO)
shutterstock.com

Tuberkuloza je zarazna bolest koju izaziva bakterija Mycobacterium tuberculosis. Najčešće napada pluća, ali može da zahvati bilo koji deo tela (plućnu maramicu, moždane opne, kosti, bubrege...). Prema poslednjim publikovanim podacima o tuberkulozi za 2021. godinu Evropskog centra za kontrolu bolesti, uprkos blagom oporavku od 1,1 odsto u 2021. u odnosu na 2020, evropski region je i dalje zabeležio 23 odsto manje slučajeva tuberkuloze u 2021. nego u 2019. Epidemijski obrasci i trendovi se veoma razlikuju – nivo incidencije ispod 10 na 100.000 stanovnika postignut je u zemljama Evropske unije (EU) i Evropskog
ekonomskog prostora (EEA), dok generalno u regionu još uvek ima devet od 30 zemalja sa najvećim opterećenjem rezistentnim oblicima tuberkuloze u svetu, objavljeno je na sajtu "Batuta".

Govoreći o Srbiji, u 2021. godini prijavljeno je 166.026 slučajeva tuberkuloze, što iznosi 72 odsto procenjenog ukupnog broja slučajeva. Prijavljeno je 82,6 odsto slučajeva plućne tuberkuloze, od kojih je 69,9 odsto bilo laboratorijski potvrđeno. Na teritoriji centralne Srbije prijavljeno je 365 slučajeva tuberkuloze, što je skoro četvorostruko više nego u Vojvodini, gde su registrovana 103 slučaja. Najveći broj obolelih je registrovan u Beogradu (148), zvanično je objavljeno u istraživanjima Batuta.

shutterstock.com

simptomi tuberkuloze i kako ih prepoznati

SIMPTOMI I UZROK TUBERKULOZE

Simptomi plućne tuberkuloze su nespecifični : kašalj koji traje duže od 2-3 nedelje, temperatura, noćno znojenje, gubitak apetita, gubitak na težini, iskašljavanje krvi.

TBC je infektivna bolest koju izaziva mikroorganizam Mycobacterium tuberculosis koga 90 odsto populacije ima u telu preko vakcinacije ili kontakta, a ćelije našeg odbrambenosg sistema sprečavaju razvoj bolesti.  Oko 5 odsto ljudi posle kontakta sa bacilom ne uspe da se odbrani i potom oboli,a drugih 5 odsto oboli kasnije u životu kada jako oslabi imuni sistem.

Oboleli od plućne tuberkuloze, prilikom kašljanja, kijanja i govora, izbacuje u okolni vazduh kapljice koje sadrže bacile tuberkuloze. Osoba koja boravi u istom prostoru se može zaraziti udisanjem samo nekoliko takvih bacila, a rizik od infekcije je najveći kod članova porodice obolelog.  

Da bi se sprečilo širenje infekcije važno je da se oboleli leči bolnički u periodu kada je zarazan za okolinu, najčešće 2-4 nedelje, da se prostorije često provetravaju i da se vodi računa o respiratornoj higijeni (korišćenje papirnih maramica prilikom kijanja i kašlja, upotreba maski).

KAKO SE LEČI TUBERKULOZA

Tuberkuloza se uspešno leči kombinacijom lekova, najmanje 6 meseci. Lekovi se uzimaju svakodnevno 2-4 nedelje u bolnici pod nadzorom medicinskog osoblja, a potom do 6 meseci nekoliko puta nedeljeno kod kuće. Potrebna je adekvatna ishrana, odmor, boravak na svežem vazduhu, pravilna higijena prostorija u kojima oboleli boravi.

 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)