Odrasli

TEMPERATURA U MINUSU POVEĆAVA RIZIK OD SRČANOG I MOŽDANOG UDARA: Lekari poseban oprez savetuju starijima od 65 godina, evo šta treba da urade! (FOTO)

Ovih dana Srbija je okovana ledom a temperatura ne izlazi iz minusa.

10.01.2024 11:40

TEMPERATURA U MINUSU POVEĆAVA RIZIK OD SRČANOG I MOŽDANOG UDARA: Lekari poseban oprez savetuju starijima od 65 godina, evo šta treba da urade! (FOTO)
shutterstock.com

Niske temperature mogu predstavljati ozbiljan izazov za zdravlje, posebno kada je reč o riziku od srčanog i moždanog udara. Kako upozoravaju lekari hladnoća može imati niz nepovoljnih efekata na kardiovaskularni sistem, što povećava opasnost od ovih ozbiljnih medicinskih stanja. naime, usled hladnoće prirodno dolazi do sužavanje krvnih sudova što može dovesti do povećanog krvnog pritiska. Ova reakcija tela na niske temperature može opteretiti srce i povećati šanse za srčani udar. Takođe, hladnoća može uticati na viskoznost krvi, čineći je gušćom i podložnijom stvaranju krvnih ugrušaka što povećava rizik od srčanih problema, ali i moždanog udara.

Lekari ističu da su posebno ugrožene osobe starije od 65 godina i hronični pacijenti mada problemi mogu da se jave i kod mlađih. Zbog toga posebno treba obratiti pažnju na moguće probleme sa temperaturama unutar bolnica i domovima za negu starijih ljudi, kao i na kašnjenja u putovanju, poteškoće u transportu i probleme sa energijom.

shutterstock.com

Hladnoća povećava rizik od srčanog i moždanog udara

Hidrometereološki zavod Srbije naglašava važnost kontrole osoba koje mogu biti posebno ranjive tokom ovakvih uslova. Temperatura se očekuje da će posebno pasti tokom noći, a pojedini delovi Srbije mogu imati noćnu temepreturu i daleko ispod nule. Kako bi se smanjio rizik od zdravstvenih problema, preporučuje se da se prostorije u kojima se provodi najviše vremena, poput dnevnih soba i spavaćih, održe toplijim. Takođe se savetuje da se smanje propuštanja hladnog vazduha i nošenje slojevite odeće. 

Izlaganje hladnoći može izazvati sužavanje arterija koje snabdevaju mozak krvlju. Ovo sužavanje može ograničiti dotok krvi i kiseonika u mozak, što povećava rizik od moždanog udara. Osim direktnog uticaja na krvne sudove, hladnoća takođe može izazvati povećanje nivoa stresa, što dodatno opterećuje srce i povećava opasnost od kardiovaskularnih incidenata.

shutterstock.com

Utoplite se i bez preke potrebe ne izlazite iz kuće

Važno je da ljudi budu svesni potencijalnih opasnosti koje donose niske temperature i preduzmu odgovarajuće korake kako bi zaštitili svoje zdravlje. Održavanje toplote tela, nošenje adekvatne odeće, posebno tokom hladnih meseci i izbegavanje produženog izlaganja ekstremnim temperaturama su samo neki od načina da se smanji rizik od srčanih i moždanih udara tokom zimskog perioda. Redovan lekarski nadzor i pridržavanje saveta stručnjaka takođe su ključni faktori u očuvanju zdravlja srca i krvnih sudova.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)