Odrasli

7 MANJE POZNATIH SIMPTOMA MOŽDANOG UDARA KOD ŽENA: Nemojte ignorisati ni štucanje! (FOTO)

Naučnici smatraju da su odgovor trebalo potražiti u hormonima.

23.10.2023 10:02

7 MANJE POZNATIH SIMPTOMA MOŽDANOG UDARA KOD ŽENA: Nemojte ignorisati ni štucanje! (FOTO)
shutterstock.com

Mnogi veruju da su u stanju da iz prve prepoznaju simptome moždanog udara. Opušteno lice, slabost u jednoj ruci i nerazgovetni govor su znaci koji ukazuju da je osobi hitno potrebna medicinska pomoć.

Iako su ovi simptomi karakteristični za moždani udar, stručnjaci kažu da se ne odnose uvek na pripadnike oba pola. Naime, kod žena postoje drugi, suptilniji znaci koji mogu da budu posledica moždanog udara.

Dr Heri Kamdar, docent neurologije, otkriva sedam suptilnih znakova moždanog udara kod žena. To su:

1. Jaka glavobolja

2. Opšta slabost organizma

3. Umor

4. Kratak dah i bol u grudima

5. Mučnina i povraćanje

6. Moždana magla

7. Štucanje

Dr Kamdar kaže za CNN da iako mnogi ljudi doživljaju slabost na jednoj strani tela, to kod žena ne mora da bude slučaj, prenosi britanski San.

S obzirom na to da su simptomi moždanog udara suptilniji kod žena, oni se lako mogu pomešati sa simptomima drugih bolesti i stanja.

Istraživanja sprovedena 2019. godine sugerišu da bi žene mogle da počnu da štucaju kad dožive moždani udar, jer je to znak oštećenja mozga u oblastima poput produžene moždine koja kontroliše disanje, kao i u supratentorijalnom korteksu koji je uključen u kontrolu pokreta.

shutterstock.com

Iznenadna glavoblja uz moždanu maglu i osećaj mučnine može da bude simptom moždanog udara kod žena

To, naravno, ne znači da bi žene koje osete ovaj simptom trebalo da paniče da su imale moždani udar ako iznenada počnu da šticaju ili da osete pospanost. Zabrinutost je neophodna ukoliko vam ovi simptomi onemogućavaju da, na primer, ustanete iz kreveta ili ako vas snažno zaboli grlo i istovremeno osetite nagon za povraćanjem.

Naučnici smatraju da razlog zbog kog žene i muškarci imaju različite simptome prilikom moždanog udara leži u hormonima. Oni navode antiinflamatorne efekte estrogena koji mogu da štite od povreda mozga. Ženski polni hormon takođe može da pomogne u povećanju protoka krvi u unutrašnjoj karotidnoj arteriji koja mozak snabdeva krvlju.

Ali, uzimanje sintetičkog estrogena za kontrolu rađanja ili terapiju zamene hormona može da poveća rizik od moždanog udara, smatra dr Kamdar. Istina, rizik je mali; ali svakih 8,5 na 100.000 žena će doživeti moždani udar zbog kontrole rađanja, pokazalo je istraživanje sprovedeno 2003. godine.

shutterstock.com

Kontraceptivne pilule ne bi trebalo da piju žene koje imaju druge rizike od moždanog udara

 

- Ne radi se o tome da žene ne bi trebalo da uzimaju terapiju za kontrolu rađanja, već da one koje imaju i druge faktore rizika za moždani udar ne bi trebalo da koriste ovu vrstu kontraceptiva – kaže neurolog dr Eliza Miler.

Žene imaju tendenciju da dobiju moždani udar u kasnijoj dobi u odnosu na muškarce, a čak 45 odsto moždanih udara kod žena se dogodi pošto one navrše 80 godina života.

- Ali, i mlađe žene mogu da dožive moždani udar, posebno u trudnoći zbog preeklampsije – upozorava dr Miler.

Žene koje imaju krvne ugruške tokom trudnoće takođe mogu da budu izložene većem riziku od dobijanja moždanog udara.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)