Odrasli

TIHI SRČANI UDAR ČEŠĆE POGAĐA MUŠKARCE: Znakovi upozorenja koje ne smete da ignorišete, dva su posebno opasna!

U slučaju da se posledice ne leče može doći do trajnog oštećenja srčanog mišića.

19.12.2023 16:01

TIHI SRČANI UDAR ČEŠĆE POGAĐA MUŠKARCE: Znakovi upozorenja koje ne smete da ignorišete, dva su posebno opasna!
shutterstock.com

Tihi srčani udar je stanje koje potencijalno može biti vrlo opasno jer ostavlja trajne posledice na srčani mišić. Ovaj naziv je diobio zato što simptomi odstupaju od klasičnih znakova upozoranja na infarkt i najčešće nemaju intenzivne manifestacije koje se povezuju sa srčanim udarom. Ovo stanje čini 45 odsto srčanih udara a pretežno pogađa muškarce. 

Trajni simptomi

Blaga i prolazna priroda simptoma tihog srčanog udara najčešće navodi pacijente da pomisle da je u pitanju obična prolazna nelagosnost ili problem koji nije tako ozbiljan, navodi Times of India.

Blaga bol u grudima, umor i fizička iscrpljenost često se pogrešno pripisuju preteranom radu, lošem snu ili nekim bolovim koji se vezuju za starenje. Tihi srčani udar posebno pogađa muškarce koji ne obraćaju pažnju na simptome sve dok stanje ne postane ozbiljno odnoso ne počnu da gube dah. 

Shutterstock

Hlada znoj može ukazivati na ozbiljne posledice

 

Kardiolozi upozoravaju da je rano otkrivanje i intervencija od ključnog značaja i za ovu bolest kao i za sva druga srčana oboljenja. U suprotnom, kako ističu, klinička praksa je pokazala da zakasnela medicinska pomoć može dovesti do nepovratnog oštećenja srčanog tkiva. Kada se pacijentu postavi dijagnoza i odredi terapija neophodno je da radi i na smanjenu rizika. Pre svega potrebno je da se zdravo hrani, a poželjna je i lagana fizička aktivnost što će uz propisane lekove potencijalno uticati na mogućnost da se spreči novi udar. 

Znakovi upozorenja

Mnogi ljudi ne umeju da prepoznaju simptome tihog srčanog udara, zbog čeka kardiolozi upozoravaju da se obrati pažnja na sledeće znakove upozorenja:

  • nelagoda u predelu grudnog koša koja traje nekoliko minuta ili se ponavlja
  • osećaj pritiska, stiskanja i bola u predelu grudi
  • nelagodnost koja se može osetiti i u drugim delovima tela uključujući jednu ili obe ruke, leđa, vrat ili stomak
  • kratak dah pre ili tokom neprijatnog osećaja u grudima takođe može biti jedan od pokazatelja da ste imali tihi srčani udar
  • hladan znoj i osećaj mučnine je signal da se odmah i bez odlaganja javite lekaru

Podizanjem svesti i preventivnom lekarskom interencijom može se raditi na minimiziranju tihih srčanih udara i generalnom očuvanju zdravlja srca, kako bi vodili duži i ispunjeniji život.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)