Odrasli

NAJČEŠĆA GREŠKA KOJU PRAVITE KADA UZIMATE VITAMIN D I MAGNEZIJUM: Pijete ih zajedno, a niste ni slutili kakav problem možete izazvati (FOTO)

Prekomerna doza podjednako je loša po organizam kao i nedostatak ovih suplemenata.

15.12.2023 16:03

NAJČEŠĆA GREŠKA KOJU PRAVITE KADA UZIMATE VITAMIN D I MAGNEZIJUM: Pijete ih zajedno, a niste ni slutili kakav problem možete izazvati (FOTO)
shutterstock.com

Na društvenim mrežama uveliko se vodi diskusija da li bi magnezijum i vitamin D trebalo uzimati zajedno.I jedan drugi su važni za održavanje zdravlja tela, a oba podržavaju fizičko i mentalno zdravlje, čuvajući vaše kosti, ublažavajući jake simptome anksioznosti i depresije sa kojima se borite. 

Prednosti magnezijuma

Magnezijum je mineral i elektrolit koji je od velikog značaja za naše telo i hemijske reakcije. Pomaže kod nervnog sistema, održava mišiće zdravima i kontroliše glukozu u krvi. Dodavanje magnezijuma može pomoći kod raznih stanja poput: anksioznosti, astme, aritmije, zatvora i glavobolja ali i nesanica, sndroma iritabilnog creva, nemirnih nogu i PMS-a.

Prednosti vitamina D

Vitamin D pomaže našem imunološkom sistemu i ključan je za izgradnju zdravih kostiju, funkcionisanju neurona i pomaže kod raspoloženja. Dovoljan unos ovog vitamina može sprečiti razvitak ozbiljnih bolesti.

Shutterstock

Najbolji prirodi izvor vitamina D je sunce

Doziranje magnezijuma

Prema navodima portala verywllwealth.com. ne bi trebalo uzimati više od 350 mg dodataka magnezijuma svaki dan. U suprotnom to može dovesti do dijareje i grčeva, a uzimanje previsokih doza može zatajenje bubrega.

shutterstock.com

Nedostatak magnezijuma može prouzrokovati mnoge tegobe

 

Doziranje vitamina D

Što se tiče vitamina D iz svih izvora i hrane i dodataka 100 mg je optimalno dovoljno za bilo koga starijeg od 9 godina.Uzimanje prekomerne doze ovog vitamina može izvati mučninu, povraćanje, zbunjenost i kamen u bubregu. 

Nedostatak magnezijuma

- dijabetes

- ubitak apetita

- mučnina

- umor

- slabost

- Izmorenost

- trnci

- grčevi i kontrkcije mišića

Nedostatak vitamina D

Nedostatak ovog vitamina može prouzrokovati slabe kosti i druge simptome. Ljudi koji su u najvećem riziku od nedostataka vitamina D su starije odrasle osoba i dojena deca ali i oni koji se kreću više napolju kao i osobe tamnije puti ili gojazni ljudi.

Nedostatak vitamina D ne pokazuje neke simptome, međutim, kod ozbilnijijeg nedostatka to se reflektuje kao bol u kostima, prelomi kostiju, depresija, česti padovi i problemi sa hodanjem.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)