Odrasli

PRVI SIMPTOMI RAKA ŠTITNE ŽLEZDE ZAPREPAŠĆUJU: Jedan se javlja tokom odlaska u toalet, a drugi ima veze s GLASOM!

Redovne kontrole kod lekara su ključne jer pojedini znaci oboljenja mogu da budu potpuno netipični za poremećaj u radu jedne od najvažnijih žlezda u našem telu.

11.06.2023 15:01

PRVI SIMPTOMI RAKA ŠTITNE ŽLEZDE ZAPREPAŠĆUJU: Jedan se javlja tokom odlaska u toalet, a drugi ima veze s GLASOM!
Shutterstock

Svake godine se ustanovi oko 3.400 slučajeva karcinoma štitne žlezde, opake bolesti čiji rani znakovi i simptomi mogu da budu neupadljivi, zbog čega su veoma važne redovne kontrole kod lekara. Postoji jedan simptom za koji nikada ne biste pomislili da može da bude znak te opake bolesti, a to je dijareja.

Češći odlazak u toalet, naime, može značiti da je došlo do povećanja hormona kalcitonina. U pitanju je "tihi" simptom karcinoma štitne žlezde, do kog dolazi jer je ona preaktivna, pa ubrzava metabolizam, uključujući i varenje.

Ukoliko sumnjate da postoji neki problem obavezno se obratite vašem lekaru. 

shutterstock.com

Ukoliko često odlazite u toalet i imate dijareju, to je znak za uzbunu 

Ostali rani simptomi raka štitne žlezde:

  • kvržica u prednjem, ili donjem delu vrata (obično je tvrda, polako se povećava i nije bolna)
  • promukao glas
  • upala grla
  • poteškoće pri gutanju ili disanju
  • bol u prednjem delu vrata ili osećaj kao da vam nešto pritiska vrat

I ovo mogu biti potencijalni znaci:

  • crvenilo lica koje je teže videti na tamnoj koži
  • kašalj
  • gubitak težine

Podsetimo, štitna žlezda se nalazi na dnu prednjeg dela vrata. U pitanju je žlezda u obliku leptira koja proizvodi i oslobađa hormone koji regulišu rad srca, krvni pritisak, telesnu temperaturu i težinu.

shutterstock.com

Štitna žlezda češće oboljeva kod žena, ali ni muškarci nisu pošteđeni 

Oko 90 odsto ljudi koji dobiju dijagnozu raka štitne žlezde u proseku žive oko pet godina. Mnogi, međutim, nastavljaju da žive normalnim životom uz adekvatno lečenje. Međutim, ta brojka opada na jedan od 10 kod anaplastičnog karcinoma štitne žlezde, pošto su neke vrste raka teže od drugih.

Nedovoljno aktivna štitna žlezda leči se dnevnim tabletama za zamenu hormona koje podižu nivo tiroksina. Za prekomerno aktivnu štitnu žlezdu lek koji sprečava da vaša štitna žlezda proizvodi previše ovih hormona je uobičajeno rešenje. 

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

Komentari (0)