Odrasli

PRITAJENI SIMPTOM SMRTONOSNOG RAKA JAVLJA SE DOK GOVORIMO: I još 12 znakova opake bolesti koji se moraju prepoznati na vreme!

U pitanju je vrlo opasan karcinom, čije je lečenje veoma kompleksno.

07.06.2023 17:05

PRITAJENI SIMPTOM SMRTONOSNOG RAKA JAVLJA SE DOK GOVORIMO: I još 12 znakova opake bolesti koji se moraju prepoznati na vreme!
Shutterstock

Promuklost koja traje duže od tri nedelje može biti znak opasnog i smrtonosnog tumora glasnih žica, upozoravaju lekari. Rak glasnih žica ili larinksa, to jest grkljana, svrstava se u deo grupe karcinoma glave i vrata, a lečenje je vrlo kompleksno s obzirom na to da larinks pomaže čoveku da govori, diše i guta.

Kako upozoravaju lekari, kao i ostale vrste malignih tumora i za ovaj kancer važi da što se pre dijagnostikuje, veće su šanse da pacijent bude izlečen.

shutterstock.com

Tumor glasnih žica je opasna maligna bolest i što se ranije dijagnotikuje veće su šanse da lečenje bude uspešno

Simptomi

Rak glasnih žica ili karcinom larinksa predstavlja oboljenje dela grla ili govorne kutije i nastaje kada kancerogene ćelije počnu nekontrolisano da se šire. Kod raka larinksa maligne ćelije počinju u njemu.

Ostali simptomi ove veoma opasne bolesti su:

Shutterstock

Za lečenje ove bolesti koristi se više metoda od hemoterapije do hiruške intervencije

Rizici i lečenje

Ukoliko se ova vrsta tumora otkrije na vreme postoji nekoliko opcija lečenja. 

Radiacijska terapija

Onkolozi visokoenergetskim zracima ubijaju ćelije raka. Zračenje cilja samo na tumor kako bi se minimiziralo oštećenje okolnog zdravog tkiva.

Hemoterapija

Medicinski onkolozi koriste lekove za ubijanje ili usporavanje rasta ćelija raka. Ljudi često dobijaju hemoterapiju intravenozno i ona može izazvati neželjene efekte tokom lečenja.

Imunoterapija

Ovaj tretman koristi imuni sistem pacijenta, prirodnu odbranu tela, kako bi pomogao u borbi protiv raka. Imunoterapija se zove i biološka terapija.

Operacija

U pitanju je hirurška intervencija, odnosno operacija tokom koje se uklanja deo ili ceo larinks, u zavisnosti od toga koliko je područje zahvaćeno tumorom. 

Naučnici ne znaju šta uzrokuje rak larinksa, ali postoje rizici koji mogu da dovedu do pojave bolesti. 

Rizici su:

BONUS VIDEO:

Komentari (0)