VIP saveti

OVAJ SIMPTOM NIKAD NEMOJTE DA IGNORIŠETE, ON JASNO UKAZUJE NA RAK! Glumica je godinu dana gledala nešto na svom vratu i nije reagovala! (FOTO)

Poznata britanska glumica i poducentkinja Lorna Nikson Braun apelovala je na ljude da nikako ne dozvole da im se dogodi ono što je ona morala da preživljava.

10.10.2022 13:01

OVAJ SIMPTOM NIKAD NEMOJTE DA IGNORIŠETE, ON JASNO UKAZUJE NA RAK! Glumica je godinu dana gledala nešto na svom vratu i nije reagovala! (FOTO)
FOTO: Profimedia

Štitna žlezda je mali organ u prednjem delu grla, smešten blizu osnove vrata. Žlezda je u obliku leptira i ima dva režnja. Njena svrha je veoma važna za organizam jer pomaže telu da reguliše osnovne životne funkcije poput metabolizma, krvnog pritiska, rada srca i telesne temperature. Štitna žlezda to čini oslobađanjem hormona koji deluju na mnogobrojne delove tela. Međutim, nažalot, štitna žlezda je veoma podložna malignitetima i na njoj se može razviti nekoliko vrsta raka. 

Rak štitne žlezde predstavlja rast abnormalnih ćelija u njoj, koje imaju potencijal da se šire i preuzmu druga tkiva i organe u telu. Na sreću, većina kancera na toj žlezdi uspešno se leči ukoliko se otkrije na vreme. Protekli mesec, septembar, bio je mesec posvećen borbi priotiv raka štitne žlezde, a struka neprestano apeluje na preventivne preglede budući da taj  zloćudni tumor često nema jasno izraženih simptoma. U to se uverila i engleska glumica Lorna Nikson Braun kojoj je u jednom trenutku u životu dijagnostikovan kancer štitne žlezde.  

Britanska glumica i producent upozorila je na simptom raka štitne žlezde koji je ignorisala punih godinu dana. Naime, njoj se 2014. godine pojavila kvržica na vratu, ali ona tada nije ni slutila da zapravo boluje od raka. Užasnu vest je saznala tek godinu dana kasnije.

- Mama je primetila kvržicu na levoj strani mog vrata. Mislila je da sam smršala i da je u pitanju kost, ali mi je posle 3 meseca lekar opšte prakse rekao da je to kvržica na štitnoj žlezdi - otkrila je glumica.

Prema njenim rečima, često su takve izrasline bezopasne, ali se u njenom slučaju ispostavilo drugačije. 

- Čvorovi na štitnoj žlezdi nisu tako retki i često su bezopasni, ali moj je bio veći nego inače i bolan na dodir. Doktori su zato odlučili da urade biopsiju. Ispostavilo se da je kvrga kancerogena - otkrila je Lorna.

Braunova je tako sasvim slučajno 2015. godine saznala da boluje od karcinoma štitaste žlezde. Ona je, kako bi sve upozorila na tu podmuklu bolest, objavila na Tviteru fotografiju simptoma koji ukazuje na to da nešto nije u redu. Pokušala je da svima pokaže da nikako ne smeju da čekaju kada na svom telu primete nešto neobično.

- Bila sam šokirana! Nisam mogla da verujem, osećala sam se dobro. Nisam zamišljala da rak izgleda tako, nisam se uopšte osećala bolesno - naglasila je glumica.

Lorna je shvatila da joj je simptom bolesti zapravo sve vreme bio ispred nosa, a to je odlučila i da pokaže fotografijama, kako drugima ne bi promakao.

- Na fotografiji levo jasno možete da vidite izbočinu na mom vratu. Ipak, ja je uprkos tome što je tako očigledna nisam odmah primetila - istakla je ona. 

Lorna je sada srećna jer je uspela da pobedi rak, a njena dalja misija je da podigne svest o toj bolesti i simptomima.

Rak štitne žlezde nije redak, a triput češće pogađa žene od muškaraca. Ta vrsta kancera se često javlja bez očiglednih manifestacija u početnim stadijumima bolesti, ali treba obratite pažnju na sledeće simptome:

  • Kvržica na vratu koja boli na dodir
  • Otečene žlezde na vratu
  • Neobjašnjiva promuklost koja ne nestaje
  • Bol u grlu koja ne prestaje nedeljama
  • Poteškoće prilikom gutanja
  • Poteškoće sa disanjem

Ukoliko primetite bilo koji od simptoma obratite se vašem izabranom lekaru koji će vas poslati na dalja ispitivanja.

BONUS VIDEO:

https://www.republika.rs/lifestyle/horoskop/388318/astro-vodic-za-sledecu-nedelju

Komentari (0)