Odrasli

20 GODINA JE BILA U KOMI, A ONDA SE POJAVIO ON: Zbog prve stvari koju je uradila naježili su se i lekari, oči su im se napunile suzama!

Ejpril Barel je dve decenije bezuspešno lečena od teškog oblika šizofrenije, ali se srećom pojavio lekar koji je uspeo da je vrati.

06.06.2023 12:01

20 GODINA JE BILA U KOMI, A ONDA SE POJAVIO ON: Zbog prve stvari koju je uradila naježili su se i lekari, oči su im se napunile suzama!
shutterstock.com

Žena zarobljena u svom svetu punih 20 godina provela je u psihijatrijskoj ustanovi gde su je lečili od šizofrenije. Potpuno odsečena od spoljašnjeg sveta Ejpril Barel je dane provodila poput biljke. Ona se razbolela tokom studija kad je imala samo 21 godinu.

Patila je od halucinacija, čula je glasove i na kraju ju je porodica smestila u psihijatrijsku bolnicu. Dijagnostikovan joj je težak oblik šizofrenije, ozbiljna mentalna bolest koja menja osećaj stvarnosti.

Shutterstock

Lekari su je 20 godina lečili od teškog oblika šizofrenije

Bez napretka

Ejpril je naredne dve decenije provela u katatoničnom stanju i možda bi zauvek ostala zarobljena u svom svetu da se za njen slučaj nije zainteresovao vrhunski psihijatar, prof. dr Sander Marks, sa univerziteta u Kolumbiji.

- Jednog dana došao mi je student i ispričao kako je video ženu koja je punih 20 godina na lečenju od šizofrenije u psihijatrijskoj ustanovi, ali nikakvog napretka nije bilo. Samo je sedela na krevetu i zurila u prazno potpuno nesvesna sveta oko sebe. Odjednom mi se u glavi upalila lampica i setio sam se da sam i ja kao student medicine 20 godina ranije video tu ženu čiji lik mi se urezao u pamćenje – ispričao je dr Marks.

Prema njegovim rečima, bio je potpuno šokiran kad je shvatio da je u pitanju ista pacijentkinja.

- Otišao sam u bolnicu i zatekao je gotovo u istom položaju u kome sam je video 20 godina ranije. Samo je sedela i zurila u jednu tačku. Nisam mogao da verujem da 20 godina lečenja nije dalo nikakve rezultate. Okupio sam tim vrhunskih stručnjaka rešen da otkrijem šta nije u redu sa Ejpril – dodao je on.

Nakon brojnih pregleda ispostavilo se da ona boluje od lupusa - poremećaja kada imuno sistem napada sopstveno telo. Posledice se najčešće vide na zglobovima, bubrezima ili srce, ali se mogu lečiti.

- U Ejprilinom slučaju lupus je napao mozak, što je dovelo do njenog teškog stanja. Budući da nije imala druge simptome lupusa, mislilo se da ima šizofreniju od koje je lečena bez uspeha. Retko se dešava, da ne kažem skoro nikad, da lupus napada mozak. Njen slučaj mogao bi da bude ključan i za druge psihijatrijske pacijente – istakao je dr Marks.

shutterstock.com

Ejprilin brat nije mogao da veruje kad ga je lekar obavestio da je njegovoj sestri bolje

Susret sa bratom

Lečenje lupusa kod Ejpril bio je težak i mukotrpan proces koji je trajao punih godinu dana. Njen imuno sistem se postepeno oporavljao, sve dok se i ona jednog dana nije "probudila" iz katatoničnog stanja. 

- Počela je da govori, da primećuje stvari oko sebe. Da bismo bili sigurni da smo na dobrom putu dali smo joj da nacrta sat. To je standardan test i u počeku je to bila škrabotina, kao kod pacijenata koji pate od demencije. Vremenom, Ejpril je sve bolje baratala olovkom i na kraju je uspela da nacrta skoro savršenu polovinu brojčanika – ispričao je dr Marks, priznajući da se svi prisutni zbog tog Ejprilinog poteza umalo nisu rasplakali. 

Posle skoro 20 godina po prvi put se srela sa bratom Gajem koji je zaplakao kad je video poboljšanje kod svoje sestre.

- Kad sam ušao u sobu kod nje izgledala je kao potpuno nova osoba. Sve nas je prepoznala, sećala se nekih detalja iz detinjstva. Nisam mogao da verujem da se moja sestra vratila. Jedva sam uspeo da zadržim suze i ne rasplačem se. Ona je bila zaboravljena duša i dr Marks joj je pomogao. Ko zna koliko još takvih pacijenata ima – rekao je Gaj.

Ubrzo su lekari krenuli da ispituju i druge pacijente i samo u Njujorku je pronađeno još 200 slučajeva bolesnika u psihijatrijskim ustanovama koji zapravo boluju od drugih bolesti. Nakon toga im je promenjena terapija i stanje im se popravilo.

shutterstock.com

Šizofrenija je jedno od najtežih mentalnih bolesti

Simptomi šizofrenije

Šizofrenija je jedna od najtežih mentalnih bolesti koja utiče na to kako se osoba ponaša, misli, oseća… Pacijenti sa tim oboljenjem, posebno ukoliko se ne leči na adekvatan način, izgledaju kao da su izgubili dodir sa stvarnošću. Uzrok šizofrenije su abnormalnosti u hemiji mozga, nasledni faktor, moguća virusna infekcija ili neki drugi poremećaj.

Simptomi su:

  • halucinacije
  • poremećaj toka misli, neobičan i nefunkcionalan način razmišljanja
  • nemogućnost pokazivanja emocija
  • smanjen ili nepostojeći osećaj zadovoljstva u životu
  • teško započinjanje ili održavanje bilo koje aktivnosti
  • problemi sa fokusiranjem
  • slabo razumevanje okoline
  • potpuno zatvaranje u sopstveni svet u poodmakloj fazi bolesti

BONUS VIDEO:

Komentari (0)