Odrasli

OPREZ! BOL U LEĐIMA MOŽE UKAZATI NA RANI ZNAK KANCERA: Doktori upozoravaju na sledeće simptome koji se javljaju kod opake bolesti!

Rak pankreasa zovu i tihi ubica zato što se teško dijagnostikuje i najčešće se otkrije u poslednjoj, četvrtoj fazi bolesti.

11.12.2022 20:03

OPREZ! BOL U LEĐIMA MOŽE UKAZATI NA RANI ZNAK KANCERA: Doktori upozoravaju na sledeće simptome koji se javljaju kod opake bolesti!
Shutterstock

Bol u leđima najčešće je posledica dugog sedenja ali može biti i upozorenje na neke opasne bolesti i tumore. Kako upozoravaju britanski lekari, bol u donjem delu leđa može biti i jedan od ranih simptoma vrlo opasnog raka pankreasa.

pexels.com

Bol u leđima najčešći je rani simptomom raka pankreasa

Bol u leđima

Pankreas je mala izdužena žlezda koja se nalazi iza želuca i ispod jetre. Ima dve osnovne funkcije a to su lučenje enzima koji pomaže da se hrana lakše svari u crevima i regulisanje nivoa šećera u krvi. Rak pankreasa nastaje kad se maligne ćelije formiraju u tkivu ove žlezde.

Majsi Granije O’ Nil tumor pankreasa je dijagnostikovan je kad sa 53 godine. Kako je objasnila, njena majka je imala bolove u leđima mnogo pre nego što joj je otkriven tumor i to u poslednjoj četvrtoj fazi.

- Dugo je imala problema sa bolovima u leđima ali je to pripisivala sedenju, lošem spavanju i slično. Kad je konačno otišla kod lekara prvo su joj rekli da ima infekciju bubrega. Međutim, posle analiza ustanovljeno je da ima tumor pankreasa u poodmakloj fazi. Umrla je sedam meseci kasnije. Bio je to šok za sve nas jer je u osnovi bila zdrava pre nego što joj je otkriven karcinom – ispričala je Granije koja sada na društvenim mrežama podiže svet o ovog opakoj bolesti.

Shutterstock

Rana dijagnostika ove bolesti je ključna i pruža više šanse pacijentu da preživi

Operiše se osam od 100 bolesnih

Istraživanja su pokazala da svega pet odsto pacijenata kojima je postavljena dijagnoza karcinoma pankreasa uspe da se izbori sa bolešću, dok samo jedan odsto njih uspe da preživi deset godina nakon postavljanja dijagnoze.

- Ne želim da još neka porodica prođe kroz ono kroz šta smo mi prošli. Želim da ljudi znaju o ranim simptomima ove bolesti kako bi imali više šanse da prežive ukoliko im se tumor pronađe u ranoj fazi – naglasila je Granija.

Kancer pankreasa zovu i tihi ubica zato što se simptomi pojavljuju onda kad je bolest već uzela maha najčešće u fazi kad je lečenje potpuno neizvesno.

Kako je objasnio hirurg Mark Tejlor kasna dijagnoza ove bolesti je veliki problem.

- Samo osam od 100 obolelih može da se operiše, a hiruško odstranjivanje pankreasa je i najbolja šansa za preživljavanje. Samo osam od 100 pacijenata sa tumorom pankreas biće živo narednih pet godina nakon postavljanja dijagnoze. Zato je ključno obratiti pažnju na rane simptome kako bi se karcinom otkrio na vreme. Što se bolest kasnije otkrije, to su manje šanse pacijenta da preživi – naglasio je on.

Tanjug/AP

Rak pankreasa zovu i tihi ubica a stopa smrtnosti pacijenata je izuzetno velika

Rani simptomi bolesti

- bol u stomaku

- bol u leđima

- neobjašnjivi gubitak težine

- loše varenje

- gubitak apetita

- bleda i smrdljiva stolica, česti prolivi ili zatvor

- koža poprima boju blago žute boje

- tamna boja mokraće

- svrab kože

- otežano gutanje

- kašalj ili gušenje prilikom jela kao da im je hrana zaglavljena u grlu

- dijagnostikovan dijabetes

- ekstremni umor

- krvni ugrušci u venama  

BONUS VIDEO:

Komentari (0)