Odrasli

TRI ZNAKA RAKA PANKREASA KOJI SE JAVLJAJU GODINAMA PRE DIJAGNOZE! Po sredi je jedno od najopasnijih oboljenja!

Najnovije istraživanje je potvrdilo da je rak pankreasa jedno od najpodmuklijih oboljenja, a njegovi prvi simptomi često se ne povezuju s tipičnim kancerom.

07.11.2022 17:01

TRI ZNAKA RAKA PANKREASA KOJI SE JAVLJAJU GODINAMA PRE DIJAGNOZE! Po sredi je jedno od najopasnijih oboljenja!
shutterstock.com

Rak pankreasa ubraja se u najsmrtonosnije bolesti današnjice. Problem je što se teško dijagnostikuje, a kad se bolest i otkrije, najčešće je već toliko uznapredovala da su pacijentu dani već odbrojani.

Britanski naučnici bavili su se istraživanjem te opasne bolesti i došli do zaključka da postoje tri rana simptoma koja moga da upozore na nju i koji se javljaju čak dve do tri godine pre same dijagnoze kancera pankreasa.

shutterstock.com

Rak pankreasa se teško dijagnostikuje i najčešće se otkrije u poodmaklog fazi bolesti

Podmukla bolest

Rak pankreasa je jedna od najpodmuklijih bolesti, a samo 10 odsto pacijenta uspe da preživi duže od pet godina nakon postavljanja dijagnoze. Kad se pojave prvi simptomi najčešće je kasno jer je bolest već uzela maha i tada je operacija najčešće jedini način lečenja. Nažalost, ni hirurška intervencija često ne donosi trajno rešenje.

Britanski naučnici sproveli su istraživanje među pacijentima koji boluju od te opasne bolesti i došli su do neverovatnih podataka. Većina njih imala je rane simptome i to čak dve do tri godine pre postavljanja dijagnoze, ni ne sluteći da je to upozorenje koje je moglo da im spase život.

Tri ključna rana simptoma koja mogu da ukažu na kancer pankreasa u ranoj fazi su:  

1. Neobjašnjivi gubitak kilograma

2. Hiperglikemija, odnosno visok nivo šećera u krvi
3. Dijabetes

shutterstock.com

Pankreas je vitalan organ u našem organizmu i kancer može uticati na jednu ili obe njegove funkcije

Objašnjenje stručnjaka

Kako je objasnila dr Agnješka Lemanska sa britanskog Univerziteta Sari koja je vodila istraživanje, većina pacijenata jednostavno zanemari rane simptome ili ih prepiše nekim drugim bolestima i stanju svog organizma. To se posebno odnosi na porast nivoa šećera u krvi, što može da bude posledica i niza drugih stanja.   

- Kad pogledate ove rane simptome, malo kome bi palo napamet da to ima veze sa tom opasnom bolešću, ali ima logike. Pankreas je vitalan organ u našem organizmu s dvojakom funkcijom - on proizvodi insulin i enzime za varanje. Kad dođe do poremećaja njegovog rada, dolazi i do pojave ranih simptoma te opake bolesti - objasnila je ona.

Kancer može uticati na jednu ili obe ove funkcije pankreasa, što dovodi do problema s kontrolom šećera u krvi i gubitka težine.

Kako su objasnili stručnjaci, redovno praćenje težine i nivoa šećera u krvi moglo bi da dovede do ranog dijagnostikovanja tog opasnog oboljenja. Studija je sprovedena na 35.000 ljudi koji su imali te simptome, a kancer pankreasa je dijagnostifikovan kod 8.777 pacijenata bez obzira na godine i pol.

shutterstock.com

Neobjašnjivi i nagli gubitak kilograma često je alarm upozorenja na koji treba obratiti pažnju

Gubitak kilograma

Kako je pojasnila dr Lamanska, na razmišljanje tokom istraživanja ih je navelo pitanje kako je nagli gubitak telesne težine zapravo rani simptom te bolesti.

- Nagli i neobjašnjivi gubitak kilograma i povećanje glukoze u krvi može da se otkrije i godinama pre nego što se pacijentu postavi dijagnoza raka pankreasa. Zato je važno da se sprovedu detaljne analize već kod pojave ranih simptoma, jer što se bolest ranije dijagnostikuje to su veće šanse da se pomogne pacijentu – rekla je ona.

Britanski istraživači se nadaju da će nova saznanja pomoći u ranom dijagnostikovanju opake bolesti kako bi se na vreme preduzele mere i spasli životi pacijenta pre nego što bolest dođe u fazu kad im više nema spasa.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)