Alternativna medicina

RUSKI LEKAR OTKRIVA: Kako da se zaštitite od raka

Za nama je mart, mesec borbe protiv raka, ali bi o zaštiti organizma od ove opake bolesti trebalo da razmišljamo svakog dana.

29.03.2022 10:00

RUSKI LEKAR OTKRIVA: Kako da se zaštitite od raka
unsplash.com

Nažalost, još nije otkriven način da se potpuno zaštitimo od raka. Ali ono što se pouzdano zna jeste da je, da bi se sprečila pojava onkoloških bolesti, neophodno pridržavati se određenih pravila i promeniti loše navike. Nemoguće je potpuno isključiti uticaj kancerogena jer se oni nalaze u vazduhu, hrani i vodi.

Međutim, kada se kombinuju s oslabljenim imunološkim sistemom, povećava se verovatnoća dobijanja malignih bolesti. Dakle, prvo i osnovno što treba da uradite ako želite da se zaštitite od raka jeste da ojačate imuni sistem da bi mogao da se bori protiv kancerogenih ćelija. Zvuči kao kliše, ali je istina. Ako razmišljate o tome kako još da se zaštitite od raka, onda bi trebalo da shvatite da se ne možete opustiti u ovoj borbi i da mora da bude kontinuirana.

Uvek imajte na umu faktore rizika i blagovremeno se konsultujte s lekarom ako imate neke neuobičajene tegobe, a takođe poštujte i dinamiku preventivnih pregleda.

Iza nas je mart, mesec borbe protiv raka, a Ruski lekar vas podseća na ultimativna pravila koja lekari preporučuju u zaštiti organizma od malignih bolesti.

Održavajte idealnu težinu

Dokazano je da se višak kilograma povezuje sa 60 odsto slučajeva raka materice, polovinom slučajeva raka bešike, a gojazne osobe su izložene većem riziku da obole od onkoloških bolesti bubrega i pankreasa. S normalnom težinom, kada je indeks telesne mase manji od 25, šanse za dobijanje raka su prepolovljene.

pexels.com

Fizička aktivnost uvek ima dobrih rezultata

Čuvajte se sunca

Preterano izlaganje sunčevim zracima može dovesti do razvoja melanoma, najopasnijeg oblika raka kože. Izbegavajte ga, posebno u periodu između 10 i 16 časova, a uvek koristite kremu za sunčanje s visokim zaštitnim faktorom. Redovno sunčanje u solarijumu još je opasnije jer se rak kože javlja češće u 75 odsto slučajeva. Redovno pregledajte kožu i imajte u vidu da je pojava novih mladeža koji svrbe i brzo rastu alarm.

Budite fizički aktivni

Neaktivnost je put, ne samo do gojaznosti i srčanog udara već, prema mišljenju naučnika, do raka debelog creva i dojke kod starijih osoba. Samo pola sata vežbanja od tri do četiri puta nedeljno će ojačati imuni sistem i značajno smanjiti rizik od malignih oboljenja.

Ne jedite brzu hranu

Crveno meso bolje je jesti u minimalnoj količini ili ga potpuno zameniti živinskim mesom i ribom. Kobasice, prerađevine, pržene i dimljene mesne proizvode trebalo bi u širokom luku da zaobilaze oni koji odluče da se zaštite od rizika da obole od raka. Ako ne konzumirate više od 70 grama prerađenog crvenog mesa nedeljno, rizik od razvoja raka se smanjuje 10 odsto. Takođe, ako ne konzumirate veštački šećer i gazirana pića, rizik od raka pankreasa postaje manji čak 87 odsto.

Srećna republika

Pravilan izbor namirnica je od velike važnosti

Ograničite upotrebu alkohola

Za muškarce odustajanje od alkohola znači da je šansa da dobiju rak prostate smanjena 60 odsto. Za žene koje nisu konzumirale alkohol od adolescencije rizik od raka dojke je smanjen i do pet puta, a ako od alkohola odustanu u kasnijim godinama, verovatnoća malignog tumora u dojci biće 25 odsto manja. Stručnjaci poručuju da muškarci ne piju više od dve doze alkohola dnevno, a žene upola manje. Jedna doza alkohola podrazumeva 250 mililitara piva, 50 mililitara žestokog pića ili 200 mililitara vina.

Prestanite da pušite

Nepušač živi, u proseku, 15 godina duže od pušača. Prestankom udisanja duvanskog dima sa svim kancerogenima možete smanjiti verovatnoću da obolite od raka pluća 90 odsto. Takođe, značajno se smanjuje rizik od dobijanja raka bešike, jetre, jezika, usana i drugih organa.

Namirnice s antikancerogenim dejstvom

Antioksidansi sadržani u određenim namirnicama biljnog porekla ometaju procese mutacije ćelija i na taj način sprečavaju razvoj malignih procesa. Najmoćnije antikancerogeno dejstvo imaju pečurke, paradajz, šljive, kajsije, breskve, bobičasto voće, kupus, crni i beli luk, zeleni čaj, maslinovo ulje, kurkuma, đumbir i crna čokolada. Ove namirnice bi trebalo da uvrste u ishranu svi oni koji žele da se zaštite.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)