Odrasli

OPREZ! OVO JE DAN KAD SE DOGAĐA NAJVIŠE SRČANIH UDARA: Lekari objašnjavaju koji su razlozi i zašto se tad javlja najopasniji od svih infarkta

Kako naglašavaju kardiolozi, vreme je ključan faktor i veoma je bitno da se simptomi opasnog stanja prepoznaju u prvih 30 minuta.

08.06.2023 18:00

OPREZ! OVO JE DAN KAD SE DOGAĐA NAJVIŠE SRČANIH UDARA: Lekari objašnjavaju koji su razlozi i zašto se tad javlja najopasniji od svih infarkta
shutterstock.com

Srčani udar najčešći je razlog smrti pacijenta u Srbiji i godišnje od infarkta umre više od 100.000 ljudi. Posebno opasan je infarkt miokarda sa ST elevacijom (STEMI) koji je najčešći i istovremeno najsmrtonosniji oblik srčanog udara.

Nastaje kada se jedna od glavnih koronarnih arterija potpuno začepi ateroslerotičnim plakom što dovodi do prestanka cirkulacije i dovođenja krvi u srčani mišić. Rizik od smrti u ovom stanju je nažalost izuzetno visok.

Pixabay.com

U roku od 30 minuta pacijentu se ugrađuje stent kako bi se sprečio fatalan ishod

Vreme ključan faktor

Nakon podataka da poslednjih godina od ove vrsta infarkta sve češće umiru mlađi od 60 godina, naučnici su se pozabavili ovom vrstom srčanog udara i došli do iznenađujući podataka.

Kako je objasnio britanski stručnjak za srce Nileš Samani primećeno je da se STEMI događa više u određenim danima u nedelji.

- Najopasniji tip srčanog udara, poznat kao STEMI, najčešće se događa ponedeljkom. Poslednjih godina primetan je porast ove vrste infarkta i nedeljom, ali ponedeljak i dalje ostaje najopasniji dan kad je u pitanju ova bolest. Sada moramo da otkrijemo zašto se to događa baš ponedeljkom jer bi ovo saznanje moglo pomoći lekarima da bolje razumeju ovo smrtonosno oboljenje kako bi u budućnosti mogli spasiti što više života - rekao je on.

Prema mišljenju naučnika, postoje određeni dokazi koji sugerišu da se ova vrsta srčanog udara događa baš ponedeljkom zbog povećanog nivoa stresa na početku radne nedelje i povratka na posao posle vikenda.

- Povećani stres dovodi do porasta nivoa hormona stresa kortizola, što je povezano s većim rizikom od srčanog udara - pojasnio je kardiolog dr Džek Lafan.

Kako naglašavaju kardiolozi, vreme je ključan faktor kod ove opasne i smrtonosne bolesti. 
- Ukoliko se simptomi srčanog udara prepoznaju na vreme odnosno u prvih 30 minuta, pacijentu se radi hitna angioplastika i ugrađivanje stenta kojim se ponovno otvaraju začepljene arterije. Na ovaj način smrtnost se smanjuje za čak 39 odsto zbog čega je neophodno edukovati ljude da prepoznaju simptome i hitno se jave lekaru - ističu stručnjaci Američkog udruženja kardiologa.

shutterstock.com

Naučnici smatraju da se ova vrsta srčanog udara najčešće događa ponedeljkom zbog stresa

Simptomi

Jedna studija sporovedena u Velikoj Britaniji ukazuje da je ova vrsta srčanog udara ponedeljkom češća kod muškaraca i to onih koji su vikend pre toga konzumirali veće količine alkohola. Simptomi ovog opasnog i masivnog srčanog udara su:

BONUS VIDEO:

Komentari (0)