Dete

BUDUĆE MAME, BUDITE NA OPREZU: Ako ovo radite, može imati negativan uticaj na vašu bebu!

Nije svejedno da li ste raspoloženi ili depresivni tokom trudnoće, a evo i zašto.

19.11.2023 15:57

BUDUĆE MAME, BUDITE NA OPREZU: Ako ovo radite, može imati negativan uticaj na vašu bebu!
Shutterstock

 Mnogi ne shvataju ozbiljno psihičko stanje trudnice za veme trudnoće, međutim, ono može i te kako da ima uticaj na dete koje će roditi. Njeno mentalno zdravlje moglo bi da ima duboke efekte na um nerođnog deteta prenosi Health day. 

Ukoliko su neke majke bile izložene stresu, aksioznosti ili depresiji tokom trudnoće, to bi moglo da se prenese na dete, a za posledicu bi imalo veći rizik za mentalno zdravlje i probleme u ponašanju. Ovo se konkretno odnosi na mogućnost da deca imaju simptome ADHD ili da pokazuju agresivno i neprijateljsko ponašanje ako su se mame suočavale sa nekim problemima.

- Naše istraživanje sugeriše da psihološki stres tokom perioda trudnoće ima mali ali uporni efekat na rizik dece od agresivnog, impulsivnog i dezinhibicionog ponašanja- ističe istraživačica Irene Tung, docent psihologije na Državnom univerzitetu Kalifornije, Dominguez Hils.

Kako bi Tung i njene kolege došle do ovog saznanja  pregledale su i analizirale podatke iz 55 studija, a one su uključivale više od 45.000 učesnika. 

shutterstock.com

Stres trudnice tokom trudnoće može imati negativan uticaj na bebu, pokazuju istraživanja

Pomenute studije su merile psihološki stres žena tokom trudnoće a kasnije i eksternalizujuće ponašanje njihove dece, odnosno simptome mentalnog zdravlja koji su usmereni na druge. U istraživanje je uključeno uznemirenost majki tokom i nakon trudnoće što je pomoglo da se kontrolišu potencijalni efekti postporođajnih problema mentalnog zdravlja na bebu koja je u razvoju.

Iako je kontrolisan postnatalni stres istraživači su otkrli da psihološki simptomi tokom trudnoće povećavaju rizik od problema mentalnog zdravlja kod dece. To se jednako odnosilo i na dečake i na devojčice i to u ranom detnjstvu (2-5) godine, a opstao je i u tinejdžerskoj dobi. Ovi rezultati su objavljeni u časopisu Psihological Bupletin.

Pomenuta teorija sugeriše da hormoni stresa dok su u materici mogu uticati na razvoj mozga dece. Istraživači sada rade na pronalaženju načina podrške koji bi mogli da zaštite ženu od stresa u trudnoći posebno u porodicama koje se suočavaju sa zdravstvenim nejednakostima.

Tung ističe kako je većina istraživanja fokusirana na belce, srednju klasu i obrazovane ljude i da su iskustva rasizma, ekonomskih nejednakosti i nedostatka pristupa zdravstvenoj zaštiti pokazala da doprinose stresu u trudnoći. 

Veliki broj žena se tokom trudnoće oseća anksiozno i depresivno što može imati dugoročne negativne posledice na njihovo dete. Stručnjaci napominju da ukoliko se buduće majke suočavaju sa stresom ili na bilo koji način narušenim mentalnim zdravljem potraže savetovanje i podršku kako bi izbegle negativne posledice na nerođeno dete.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)