Dete

KAD JE KAŠALJ KOD DECE RAZLOG ZA BRIGU? Pedijatar otkriva da li su čajevi dovoljni i na koji narodni lek bi roditelji trebalo da zaborave (FOTO)

Prelazni periodi u godini su vreme kad se većina mališana budi sa simptomima prehlade koja je neretko praćena kašljucanjem.

19.10.2023 16:02

KAD JE KAŠALJ KOD DECE RAZLOG ZA BRIGU? Pedijatar otkriva da li su čajevi dovoljni i na koji narodni lek bi roditelji trebalo da zaborave (FOTO)
Shutterstock

Dok se neki roditelji nehajno odnose prema dečjem kašlju, verujući da mališani na taj način grade jak imunitet, dotle ima i onih koji čim se dete malo zakašlje zakazuju pregled kod pedijatra. Kako za Srećnu republiku kaže pedijatar dr Dejan Jonev, nije svaki kašalj isti, a kako bi koji trebalo da bude tretiran najbolje je da odluči lekar.

- Ukoliko kašalj kod deteta potraje dva ili tri dana, trebalo bi ga dovesti na pregled kako bi lekar ustanovio uzrok i odredio terapiju – kaže dr Jonev za naš portal.

Kad dete počne da kašlje, roditelji bi trebalo da prate kakav je kašalj karakterističan kod deteta.

- Produktivni kašalj se razlikuje od suvog nadražajnog kašlja, baš kao i od kašlja kada se sekret iz nosa sliva na zadnji zid ždrela. U proseku akutni kašalj traje od sedam do deset dana, koliko traje i virusna infekcija čiji je kašalj najčešći pratilac – objašnjava pedijatar Jonev.

Foto: ST/N. Mandić, Shutterstock

Ukoliko kašalj kod deteta potraje duže od dve nedelje, trebalo bi uraditi posebne analize

Ipak, postoji i kašalj koji može da potraje duže vreme i koji iziskuje malo opsežnije analize.

- Ako roditelji primete da njihovo dete kašlje dve nedelje ili duže, trebalo bi posumnjati da ima alergijski kašalj. To se može ustanoviti iz analize krvi ili preko alergijskih proba. Ovakav kašaj je najčešće praćen kijanjem, svrabom očiju, kao i suzenjem očjiju, dok se starija deca pored navedenih simptoma žale i na glavobolje. Zato je važno da posle dva ili tri dana otkako roditelji primete da je dete počelo da kašlje dođu kod pedijatra, da bi lekar ustanovio uzrok kašlja i odredio adekvatnu terapiju – podseća dr Jonev.

Kad primete da dete počinje da kašljuca, mnogi roditelji odlučuju da ga leče „na svoju ruku“, pa koriste narodne lekove za ublažavanje kašlja kao što su karamel-mleko ili čaj od ljuski crnog luka.

- Čaj od crnog luka podstiče kašalj, odnosno tera dete na iskašljavanje. Ukoliko dete ima suvi, nadražajni kašalj, ovaj čaj može samo da mu dodatno naškodi. Čaj koji dete u prvim danima kašljucanja pre dolaska na pregled može da pije je onaj od belog sleza ili od jagorčevine – navodi pedijatar.

U lečenju kašlja najefikasniji su sirupi za iskašljavanje, a kod suvog kašlja antitusici. Sekretolitici će pomoći da se sekret koji se sliva iz nosa niz zadnji zid ždrela lakše razredi i eliminiše.

- Kad je reč o alergijskom kašlju, antihistaminici su obavezni. Bez njih kašalj neće proći – ističe dr Jonev.

Paralelno sa terapijom za kašalj, roditelji bi trebalo da daju deci što više tečnosti - mlake supice i čorbice, prirodne sokove i blage čajeve koji će potpomoći izbacivanje sluzi.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)