Dete

BAKE SU OVO ZNALE PRE STOTINU GODINA, A SADA JE I NAUKA DOKAZALA: Evo da li stvarno možete da se razbolite ako napolje izlazite bez jakne i da li supa leči prehladu!

Srećna Republika donosi vam top 5 "bakinih saveta" koje je nauka potvrdila!

24.04.2023 16:01

BAKE SU OVO ZNALE PRE STOTINU GODINA, A SADA JE I NAUKA DOKAZALA: Evo da li stvarno možete da se razbolite ako napolje izlazite bez jakne i da li supa leči prehladu!
shutterstock.com

Koliko puta smo čuli savete koji dolaze od mame ili bake, a tiču se zdravlja, poput skidanja temperature, obloga kojim ćemo ublažiti bolove, čajeve kojima se leči kašalj ili mnoga druga stanja. Tu si i oni drugi saveti koji se tiču lepote, nege kose ili kože. Većinu smo isprobali i na sopstvenom primeru ili na primeru naše dece i uverili smo se da deluju. Iako ti saveti nisu uvek i naučno dokazani, mnogi ljudi ih i dalje prate kao jednostavne, bezbedne i delotvorne načine da poboljšaju zdravlje i produže život.

Recimo nema ko da nije čuo za bakinu domaću supu protiv prehlade, med protiv kašlja, šećer protiv štucanja, a sve su to uputstva koja smo iznova slušali. Neke od njih je kasnije potvrdila i sama nauka, dok se današanja medicina služi mnogim bakinim savetima. Pojedini lekari se pitaju kako su to naše bake pre stotinu godina znale da će, recimo, aspirin koji se dodaje vodi u kojoj se čuvaju biljke, produžiti njihov životni vek, što se godinama kasnije dokazalo tačnim.

Srećna Republika vam tako donosi neke od glavnih "bakinih saveta" koje će vam olakšati život i poboljšati zdravlje.

shutterstock.com,

Baka ima najbolje savete!

1. Med protiv kašlja

Blagotvorno dejstvo ovog vrednog pčelinjeg proizvoda je nadaleko poznato. Naučnici i lekari su u jednoj studiji okupili više od stotinu bolesne dece uzrasta od 2 do 18 godina i podelili ih u 3 grupe. Prva grupa je dobila tipične lekove za kašalj čiji je glavni sastojak dekstrometorfan, druga grupa je dobila med, a treća nije dobila nikakav lek. Med je pokazao najbolje rezultate. Naučnici veruju da lepljivost i viskoznost meda pomažu u ublažavanju kašlja, a prirodni antioksidansi podstiču proces ozdravljenja.

2. Domaća supa protiv prehlade

Domaće supe, posebno pileće, pod obavezno se moraju imati u kući tokom sezone prehlada i gripa. To i ne čudi jer ovo toplo, lagano i ukusno jelo daje snagu, a može se jesti i kod problema sa grlom. Nauka je pokazala da su koristi od pileće supe mnogo veće nego što mislimo. Naime, supa podstiče stvaranje antiinflamatornog mehanizma koji olakšava simptome upale gornjih disajnih puteva. Osim toga, pomaže lučenje sluzi, što olakšava kašljanje i kijanje.

Shutterstock

Baka zna najbolje!

3. Kašika šećera protiv štucanja

Svako ima svoj lek protiv štucanja, a samo neki od nih su zadržavanje vazduha ili ispijanje vode. Međutim, najefikasnije se pokazalo nešto što su mnoge bake savetovale, a to je puna kašičica šećera. Isto je dokazao i dr Edgar Engelman, koji je kašičicom šećera uspeo da zaustavi štucanje u 19 od 20 slučajeva.

4. Korica hleba je njegov najhranljiviji deo

Deca kao da imaju urođenu odbojnost prema korici hleba, a majke i bake ne vole da bace tu istu koru, pa svojoj deci govore da je kora najhranljiviji deo hleba. S druge strane, nemački naučnik Tomas Hofman sproveo je studiju u kojoj je analizirao hemijski sastav korice i ostatka hleba i tako potvrdio ono što su nam bake govorile celog života. Tokom pečenja hleba dolazi do određene reakcije pri kojoj se stvaraju antioksidansi, tako da je kora hleba zapravo daleko zdravija od njegove sredine.

5. Ne izlazi na hladno, prehladićeš se!

Iako je opšte poznato da prehladu izazivaju virusi, majke i bake ipak upozoravaju svoju decu da ne izlaze na hladno kako se ne bi prehladili. Ipak, čini se da i tu ima istine. Naučnici sa Univerziteta u Kardifu, u Velikoj Britaniji, odlučili su da dokažu da hladnoća ipak može da izazove prehladu. Okupili su 180 dobrovoljaca usred hladnoće i nagovorili polovinu da urone noge u hladnu vodu na 20 minuta. Tokom sledeće nedelje, čak 33 odsto onih koji su bili u vodi razvilo je simptome prehlade, u poređenju sa samo 9 odsto onih koji nisu uronili stopala u hladnu vodu. Naravno, imunitet je pao jer je morao da se bori sa hladnoćom, pa je virus imao više uspeha. Razmislite o ovome svaki put kada izađete napolje bez jakne, savet je sada i lekara.

Pixabay.com

Baka i unuk na bezbednom i toplom

BONUS VIDEO:

Komentari (0)