Odrasli

AKO OVU SALATU JEDETE SVAKI DAN NEĆETE ZNATI ŠTA ĆETE SA LIBIDOM: Podiže energiju bolje od bilo kog preparata, a može se uzgajati i u saksiji!

Ona ima niz prednosti po naš organizam, ali još su stari Egipćani uvideli i njen doprinos kod intimnih odnosa.

26.03.2023 18:58

AKO OVU SALATU JEDETE SVAKI DAN NEĆETE ZNATI ŠTA ĆETE SA LIBIDOM: Podiže energiju bolje od bilo kog preparata, a može se uzgajati i u saksiji!
Pixabay.com

Ukoliko imate problema sa potencijom ili vam se*s nije ni na kraj pameti, krajnje je vreme da ubacite jednu hranljivu namirnicu u svakodnevnu ishranu. Možete je uzgajati u bašti, a na svega jednom kvadratnom metru dobićete čak 2 kg te salate. Ako nemate dvorište, ona može bez problema uspevati i u saksiji na terasi, a u pitanju je rukola. Sadi se u periodu od februara do septermbra, može da se bere već posle 40 do 60 dana, a njene prednosti su brojne. Ta  biljka pomaže našem organizmu da se lakše izbori sa stresom, a još su Egipćani i stari Rimljani uvideli njene koristi za potenciju, pa su je koristili kao afrodizijak.

Rukola je bogata magnezijumom, cinkom i vitaminima C, A, K, B2, folnom kiselinom, kalcijumom, bakrom, gvožđem i kalijumom. Takođe, bogata je antioksidansima, jača imuni sistem, čisti organizam i generalno deluje dobro na zdravlje. Koristi se kao pomoć kod kašlja i kod bolesti do kojih dolazi zbog manjka vitamina C. Iako se decenijama uveliko koristi u svetskoj kuhinji, rukola je tek poslednjih nekoliko godina postala pravi hit i na srpskoj trpezi. Inače, ona je mediteranska zeljasta biljka iz porodice brokolija, kupusa, kelerabe i kelja.

Mnogi kažu da rukola leči, podmlađuje i topi kilograme.

Pixabay.com

Rukola, obilje zdravlja nadohvat ruke

Rukola sadrži fitohemikalije koje su korisne u prevenciji raka. Takođe, ima više prednosti od nekih drugih zeljastih biljaka jer, za razliku od njih, sadrži nizak nivo oksalata, odnosno hemikalija koje zapravo sprečavaju apsorpciju minerala u organizmu. Dakle, rukola je niskokalorična hrana bogata hranljivim materijama. Vaš imuni sistem će vam, takođe, biti zahvalan što ste izabrali rukolu, jer antioksidanti rade na jačanju vaše odbrane protiv jednostavnih bolesti kao što je prehlada ili ozbiljnijih stanja - raka, srčanih oboljenja i preranog starenja.

Postepena degradacija nervnih puteva, kao u slučaju kod Alchajmerove bolesti, može se usporiti povećanjem unosa vitamina K u ishrani. Poznato je da je upravo rukola dobar izvor vitamina K, pa se ona navodi kao mali, ali vredan i preventivni metod za taj tip bolesti. Prisustvo mnogih minerala u ovoj biljci čine rukolu veoma dobrom za zdrave kostiju. Oni koji pate od osteoporoze mogu videti poboljšanja, ali rukola se takođe može koristiti i kao preventiva, osiguravajući zdravlje i snagu kostiju pre nego što efekti starosti ili aktivnosti utiču na kosti i dovedu do ozbiljne degeneracije.

Rukola je odličan izbor kao dodatak ishrani za trudnice. Pokazalo se da folati, koji uključuju folnu kiselinu, smanjuju pojavu određenih mentalnih mana kod beba. Rukola je bogata folatima, kao i većina lisnatog povrća. Bez obzira na to što je ona specifičnog ukusa, najbolje ju je konzumirati sirovu, u salatama, iako zadržava lekovita svojstva i kada se kuva.

Rukola blagotvorno deluje na libido, jača potenciju i pomaže u sintezi polnih hormona. To su znali i stari Egipćani i Rimljani, koji su često posezali za njenim lišćem i semenkama. U pesmi Moretum, drevnog rimskog pesnika Vergilija, rukola je opisana kao biljka koja „podstiče se*sualnu želju kod sanjivih ljudi“. Tako da ukoliko i dalje niste uočili prednosti ove namirnice, ne morate je ni gajiti kod kuće, prilično jeftino ćete je naći na svakoj pijaci, a i svi veći marketi je imaju. Iskoristite je sirovu kao salatu, dodajte je jelima ili preko pice, ne samo što ćete biti zdraviji, već ćete osetiti i prednosti koje su još Egipćani odmah uočili.

Pixabay.com

Pica sa rukolom

BONUS VIDEO:

Komentari (0)