Odrasli

ŠTA SE DEŠAVA U ORGANIZMU KAD POSTIMO? Zaprepastiće vas rezultati studija, a pogotovo kako na to reaguju pojedini organi!

Vaskršnji post, koji počinje danas, predstavlja jednu od najrigoroznijih dijeta, pre svega i zato što traje 6 nedelja, a evo šta on sve podrazumeva.

27.02.2023 10:01

ŠTA SE DEŠAVA U ORGANIZMU KAD POSTIMO? Zaprepastiće vas rezultati studija, a pogotovo kako na to reaguju pojedini organi!
Shutterstock

Pravoslavni vernici danas započinju Vaskršni post. On je najduži post, traje 48 dana i zove se još i Časni post. Post podrazumeva pročišćenje duše i tela, pa se tako, kako se odričemo pojedine hrane, odričemo se i svih grešnih misli i poročnog načina života. Vernici poste kako bi se pričestili, a pričešće predstavlja sjedinjenje sa Bogom i sprovodi se za zdralje, mir i spasenje. Molitva i težnja da budemo u miru, kako sami sa sobom, tako i sa drugima, uzima se kao osnova svega. Smatra se da je Uskršnji najstroži post jer se pretežno posti na vodi, ali podsećamo da je suština svega odricanje od bilo kog preteranog užitka i grešnih misli, a pogotovo dela.

Tokom posta, prema verskim pravilima, čovek treba da jede "siromašnu" hranu i da izbegava bilo šta životinjskog porekla. Na taj način se na nekoliko nedelja smanjuje broj kalorija, pod uslovom da se ne preteruje sa ugljenim-hidratima. Biljke pokreću mehanizme čišćenja tela od štetnih supstanci, a na isti način reaguje i na neunošenje hrane. Dakle, telo počinje da se oslobađa sopstvenih toksičnih elemenata koje se vremenom nakupljaju u organizmu.

Posebno je uočljiv efekat posta na podmlađivanje kože. Oštre linije i bore postaju manje uočljive, koža postaje mlađa, dobija lepšu boju i sjaj, a poboljšava se i struktura tkiva.

ST/N. Mandić

Pravoslavni vernici danas započinju Vaskršnji post

Nizom naučnih ispitivanja došlo se do rezultata da post ima niz blagodeti za telo, a još krajem 19. veka proučavao se uticaj posta na zdravlje ljudi. Posebno je dobar za zdravlje organa za varenje, a značajno utiče i na kvalitet krvi. Otkriveno je da je prilikom nekonzumiranja pojedine "teške" hrane organizam primoran da funkcioniše koristeći sopstvene rezerve. Pritom se najmanje uzima iz tkiva nervnog sistema i srca. Telo tako prvo koristi bolesna tkiva, tumore, ciste, izrasline i slično, tačnije, sve ono što je loše, bolesno i što treba da se izbaci iz organizma. Upravo iz tog razloga se koristi Brojsova metoda kod bolesnika koji imaju kancer, pogotovo u slučaju težih oblika bolesti.

- Ovo je veoma rigorozna dijeta i drži se tačno 42 dana. Tih 6 nedelja je navodno potrebno organizmu da izbaci sve štetne materije. Nedostatak proteina i belančevina kojih nema u toj dijeti dovodi do izumiranja ćelija raka, dok zdrave ćelije nastavljaju da napreduju. Dijeta je veoma rigorozna i sastoji se od voćnih sokova i sokova od povrća, supa i čajeva. Dijeta vas svakako vodi do izgubljenih kilograma i detoksikacije organizma. Narodski rečeno, izgladnjivanje ubija rak - navodi se u stručnoj literaturi.

Shutterstock

Posne namirnice imaju brojne prednosti po zdravlje čitavog organizma

Pojedinci koji su izdržali rigoroznu dijetu navode da "Ili vi dijetom ubijete rak ili on ubije vas". Tokom posta telesna težina se smanjuje, najveći gubitak težine se primećuje u prvom periodu posta, zatim se postepeno smanjuje, a što je organizam mlađi to je gubitak težine veći. Istraživanja su pokazala da se pacijenti koji boluju od anemije, sa nedostatkom crvenih krvnih zrnaca ili povećanim brojem belih krvnih zrnaca, obično dobro leče postom.

Tokom posta, funkcije svih organa su smanjene, telo se praktično odmara, a utrošenu energiju nadoknađuje iz svojih rezervi. Stomak se odmara, krvotok je pravilno raspoređen, mozak radi, dok je rezonovanje sasvim jasno. Strast se smiruje, instinkti ustupaju mesto razumu, tako da onda razum kontroliše emocije.

shutterstock.com

Iskoristite post na pravi način

Tokom posta gubitak težine pojedinih organa i tkiva u procentima izgleda ovako:

  • masnoća 97 odsto
  • slezina 60 odsto
  • jetra 53,7 odsto
  • mišići 30 odsto
  • krv 26 odsto
  • bubrezi 25 odsto
  • koža 20,6 odsto
  • creva 18 odsto
  • pluća 17,7 odsto
  • pankreas 17 odsto
  • kosti 13,9 odsto
  • nervni sistem 3,9 odsto
  • srce 3,6 odsto

BONUS VIDEO:

Komentari (0)