Odrasli

KADA SE POJAČAVAJU PMS BOLOVI I ZAŠTO: Stručnjaci daju odgovor na najčešća pitanja žena koje pate od ovog problema! (FOTO)

Na njihovu jačinu utiču brojni faktori, od stresa do konzumiranja cigareta.

27.10.2023 12:01

KADA SE POJAČAVAJU PMS BOLOVI I ZAŠTO: Stručnjaci daju odgovor na najčešća pitanja žena koje pate od ovog problema! (FOTO)
shutterstock.com

Bolovi u PMS-u u prva dva menstruacije je situacija s kojom se svakog meseca sreće veliki broj žena. Nekada su bolovi u stomaku toliko jaki da žena bukvalno ne može da ustane iz kreveta čak ni kad popije tablete protiv bolova. Kako ističu lekari, PMS bolovi mogu i da se pogoršaju usled spoljnih uticaja ili određenih oboljenja kojih nekad žene nisu ni svesne, piše sajt Health.com. 

Prema rečima stručnjaka, menstrualni bolovi se mogu pogoršati ukoliko ste duži period pod stresom, kao i usled endometrioze i fibroida materice. Sa druge strane, tablete za kontracepciju i trudnoća mogu da ublaže PMS bolove. Mnoge žene se suočavaju sa bolnim menstruacijama, u ranim dvadesetim godinama kada ih bol onemoguićava da normalno funkcionišu.  

Intenzitet bola

Intenzitet bola tokom menstruacije se menja s godinama. Tipičan menstrualni bol karakterističan je za adolescente, naročito u periodu prvih menstruacija i vremenom kako se ciklus stabilizuje bol polako nestaje. U potpunosti će nestati tek tokom menopauze. Kako su objasnili stručnjaci, tokom menstrualnog ciklusa sluznica unutar materice se zgušnjava kako bi se pripremila za trudnoću. Gusto tkivo se oslobađa i izlazi iz tela kroz vaginu ako ne zatrudnite. Mišići materice se kontrahuju, što može imati od blagih do vrlo jakih bolova uoči i tokom prva dva dana menstruacije. To znači da je intenzitet bola potpuno individalan za svaku ženu.

Shutterstock

Dok neke žene prolaze bez težih simptoma PMS-a druge se suočavaju sa jakim bolovima

Faktori koji utiču na jačinu bola

Na jačinu bola koji se javlja u menstrualnom ciklusu utiču mnogi faktori. Najčešći su sledeći:

  • rana mentruacija, odnosno kad do prvog krvarenja dođe sa 11 godina
  • obilne menstruacije
  • kontraceptivne pilule
  • dužina trajanja menstrualnog ciklusa
  • trudnoća
  • način života, odnosno da li smo pod stresom, da li konzumiramo cigarete...

Kada se bol pogoršava?

Neke žene primećuju da se menstrualna bol ili dismenoreja s godinama pogoršava, a mogući uzroci su:

  • adenomioza - kada tkivo koje oblaže unutrašnjost materice preraste u mišiće materice, a zidovi postaju debeli, simptomi su obilne mestruacije
  • endometrioza - lezije koje su kao tkivo i rastu van materice, mogu da otiču i krvare tokom menstruacije, što je uzrok jake boli
  • ciste na jajnicima, odnosno kesice ispunjene tečnošću koje rastu i izazvaju bol
  • fibroidi materice, odnosno benigni tumori koji rastu unutar materice, zbog čega se javlja jak bol u predelu karlice, ali i krvarenja između menstruacije

Kako ublažiti bol?

Mnoge žene vremeno naviknu na ove bolove u periodu PMS-a, a kad bol postane nepodnošljiv piju tablete kako bi mogle koliko-toliko da funkcionišu tih dana.

Shutterstock

Razgovor sa lekarom može biti od velike pomoći ukoliko menstrualna bol utiče na naše mentalno zdravlje

 

Razni čajevi i suplementi mogu biti od velike koristi kao tretman protiv bolova. Iako mnogi misle da u tom periodu treba striktno mirovati, stručnjaci preporučuju lagano vežbanje poput joge. Tablete za kontracepciju su takođe prema stručnjacima efikasne, jer sprečava ovulaciju, što smanjuje debljinu sluznice materice i kao rezultat toga su lakše i manje bolne menstruacije.

Jastučići za grejanje su mogu da budu efikasni i mnoge žene ih koriste kako bi ublažiili ovaj problem. Međutim, kada menstrualni bol počne da utiče na naše mentalno zdravlje, razgovor sa stručnjakom može takođe pomoći, jer će nas on uputiti u najefikasnije tehnike pažnje i opuštanja.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)