Odrasli

DA LI SE ZNOJITE NOĆU I PORED TOGA ŠTO JE HLADNO? Ovo bi moglo da ukazuje na nekoliko ozbiljnih bolesti! (FOTO)

Pratite signale koje vam telo šalje.

18.10.2023 20:02

DA LI SE ZNOJITE NOĆU I PORED TOGA ŠTO JE HLADNO? Ovo bi moglo da ukazuje na nekoliko ozbiljnih bolesti! (FOTO)
shutterstock.com

Znojenje je normalan proces u održavanju optimalne temperature tela kako bi svi organi mogli efikasno da rade. Buđenje noću sa natopljenim čaršavima nije normalno i može u nekim situacijama da ukazuje na nešto ozbiljno. To se posebno odnosi na noćno znojenje koje je intenzivno i koje se ponavlja. Noćna znojenje izazivaju mnoga stanja zbog promene unutrašnje temperature tela. 

Ukoliko nam je topla soba ili smo toplo obučeni, noćna znojenja su bezopasna, međutim, kada se znojenje dešava u hladnijim mesecima može biti znak menopauze, infekcije ili neke druge bolesti. Izbacivanje znoja u noćnim satima može prema stručnjacima ukazivati na sledeća stanja:

Menopauza

Žene doživljavaju češće znojenje nego muškarci i to zbog menopauze. U 80 odsto slučajeva one pate od talasa vrućine i noćnog znojenja. Profesorka Siobhan Banks sa Univerziteta Australije rekla je da se valunge povezane sa menopauzom obično nazivaju fluktuirajući nivoi estrogena, prenosi britanski San.

Ovaj hormon utiče na hipotalamus odnosno deo mozga koji reguliše temperaturu.

Shutterstock

Žene su sklonije znojenju u menopauzi pa talasi vrućine mogu kako preko dana tako i tokom noći da budu prisutni

 

"Muška menopauza"

I kod muškaraca hormoni mogu izazvati noćno znojenje naročito kod onih sa niskim nivoom testosterona, poznatog kao hipogonadizam. Prema britanskoj Nacionalnoj zdravstvenoj službi muškarci koji su rođeni sa ovim stanjem mogu da dožive odloženi pubertet i male testise.

Ovo stanje može se razviti kod muškaraca u kasnijoj životnoj dobi, naročito kod onih koji su gojazni ili imaju dijabetes tipa 2. Ako se pojavi kasnije poznat je kao muška menopauza.

HIV

Naša unutrašnja temperatura raste ukoliko se telo bori sa nekom infekcijom i to može prouzrokovati noćno znojenje jer telo pokušava da se ohladi. Čak i male infekcije mogu da izazovu znojenje poput obične prehlade ali i oni ozbiljni virusi poput HIV-a.

Ovaj virus oštećuje ćelije u imunološkom sistemu i slabi našu sposobnost da se borimo protiv svakodnevnih infekcija i bolesti. Noćno znojenje koje je prouzrokovano HIV-om praćeno je groznicom, dijarejom, gubitkom težine.

Rak

Hodgkinov i ne-Hodgkinov limfom mogu dovesti do noćnog znojenja. Oba oboljenja počinju u belim krvnim zrncima, delu imunog sistema tela koji se bori protiv klica. Noćno znojenje kod ovih bolesti nije jedini simptom. Ove bolesti se manifestujubezbolnim otokom u limfnom čvoru, često na vratu, pazuhu ili preponama.

Hipertenzija

Oni koji često pate od apneje u snu i imaju hipertenziju, noćno znojenje će takođe biti jedan od simptoma. Studije pokazuju da oko trećine ljudi sa apnejom u snu redovno doživljava noćno znojenje. Iako tačan uzrok nije poznat mnogi ga povezuju sa visokim krvnim pritiskom.

Shutterstock

Apneja u snu koja je povezana sa hipertenzijom takođe može biti uzrok noćnog znojenja

Lekovi

Određeni lekovi poput selektivnih inhibitora odnosno ponovnog preuzimanja serotonina koji se koristi za lečenje depresije ili terapije zamene hormona za menopauzu može izazvati znojenje noću. 

Ovi lekovi su povezani sa delom mozga koji je odgovoran za regulisanje telesne temperature i znojenje. Naučnici su došli i do saznanja da zloupotreba alkohola i droga može povećati rizik od noćnog znojenja kao i prepisani lekovi.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)