Odrasli

OPREZNO SA ANTIDEPRESIVIMA! Njihova upotreba u trudnoći može imati fatalne posledice! (FOTO)

Upotreba antidepresiva može uticati na novorođenče i razvoj njegovog mozga, te do nekih poremećaja poput autizma, pokazuju istraživanja.

21.12.2022 14:01

OPREZNO SA ANTIDEPRESIVIMA! Njihova upotreba u trudnoći može imati fatalne posledice! (FOTO)
Foto: Shutterstock

Tim naučnika sa Univerziteta u Virdžiniji došao je do iznenađujućih rezultata u istraživanju. Naime, oni su otkrili da antidepresivi  mogu snažno da deluju na plod u kombinaciji sa upalom u majčinom telu izazvanom nekom infekcijom. Istraživanje je sprovedeno nad laboratorisjkim miševima a uočeno je kod njih da je ovakva interakcija izazvala štetne promene u placenti i deciduu, odnosno direktnoj vezi majke sa detetom te tako uticala na mozak ploda.

Ovi antideresivi uglavnom se prepisuju trudnicama u 80 odsto slučajeva kojima su potrebni lekovi za depresiju. Iako se ovi lekovi smatraju bezbednim za lečenje depresije kod trudnica, sa druge strane imaju i dokazano štetan uticaj i to tako što mogu povećati šanse za prevremeni porođaj, zatim rizik od neuroloških i drugih zdravstvenih problema kod dece, prenosi "njuz medikal"portal.

Istraživači su utvrdili da se antidepresivi povezuju sa imunloškim sistemom majke kako bi proizvelli snažnu inflamatornu reakciju "između majke i fetusa", odnosno fizičke veze između majke i potomstva u vreme trudnoće. 

shutterstock.com

Posebna opreznost kod trudnica koje imaju neku upalu ili infekciju

 

Rezultati su pokazali da su potomci kod majki, a koje su bile izložene nekoj upali, kasnije imali neke promene u ponašanju nalik autizmu, poput smanjene komunikacije i generalno oslabljene socijalne interakcije. 

Infekcije, autoimuni poremećaji , pokazuju istraživanja, menjaju imunološka stanja majke tokom trudnoće i mogu uticati na neurološki razvod ploda. Istraživači veruju da antidepresivi dodatno pojačavaju upalu sa kojom dolaze u interakciju i to dovodi do trajnih promena u mozgu

Serotonin je hormon i važan regulator raspoloženja i smatra se hemikalijom za "dobar osećaj" u mozgu, međutim, on je i regulator imunološkog odgovora tela. Pošto bebe u razvoju dobijaju serotonin od majke putem placente, poremećaj ovog hormona kod mame može imati posledice i na bebu. 

Selektivni inhibitori su važni alati za upravljanje depresijom, smatraju istraživači, a trudnice ne bi trebalo da prestanu da ih uzimaju bez konsulatacije sa lekarom. Sa druge strane majčinski stres, depresija i anksioznost same po sebi mogu da uznemire neurorazvoj potomaka i da na taj način utičnu na nepovoljne kognitivne ishode, zbog toga je važno da se uzmu u obzir relativne koristi ali i potencijlne posledice ovih antidepresiva, kao i mogućnost da se terapijski koriste za vreme trudoće.

 

BONUS VIDEO:

 

 

Komentari (0)