Crni luk je niskokalorična namirnica, što ga čini savršenim izborom za sve one koji teže doterivanju svoje figure. Naime, 100 grama ovog povrća sadrži samo 40 kalorija, što ga čini idealnim dodatkom raznim jelima ili užinama. Osim toga, crni luk je bogat vitaminima B kompleksa i askorbinskom kiselinom, što doprinosi njegovim brojnim zdravstvenim benefitima. Ova kombinacija vitamina pomaže u održavanju zdravlja, povećava energiju i jača imunitet. Shutterstock/New Africa
Jedna od najzanimljivijih karakteristika crnog luka su fitoncidi, aktivne supstance koje imaju moć da sprečavaju rast bakterija i virusa. Ove prirodne komponente čine luk efikasnim saveznikom u borbi protiv infekcija i raznih bolesti. Pored toga, crni luk pomaže u normalizaciji rada digestivnog trakta, što je od suštinskog značaja za očuvanje zdravlja. Takođe, deluje kao blagi diuretik, pomažući telu da eliminiše toksine i suvišnu tečnost.
Još jedan značajan aspekt crnog luka je njegov doprinos stvaranju krvi. Ovaj povrće sadrži kobalt, mineral koji je ključan za vitamin B12, koji igra ključnu ulogu u stvaranju eritrocita. Na taj način, redovno konzumiranje luka može doprineti boljoj preradi holesterola i vitamina D, kao i poboljšanju opšteg zdravlja. Takođe, luk je bogat silicijumom, mineralom koji je neophodan za zdravlje krvnih sudova, kostiju i kose.
U tim slučajevima se potpuno isključuje svež luk jer povećava kiselost u želucu. S druge strane, ako se prodinsta ili kuva, onda je dozvoljen jer tada ne pogoršava ove probleme.
Komentari (0)