Mnogo ljudi se oslanja na frižider kao na najbolji način za čuvanje hrane. Nažalost, ova praksa često nije najbolja i može dovesti do gubitka kvaliteta namirnica koje kupujemo. Kada razmatramo šta treba staviti u frižider, često zaboravljamo da se neke namirnice, umesto da se očuvaju, zapravo pokvare ili izgube svoj karakterističan ukus i miris. Andrey_Popov/Shutterstock
Jedan od najčešćih primera je paradajz. Mnogi ga stavljaju u frižider misleći da će ga tako sačuvati, ali u stvarnosti, hladan vazduh zaustavlja proces zrenja i čini ga bezukusnim. Da bi zadržao svoj bogat i pun ukus, paradajz je najbolje čuvati u korpi na sobnoj temperaturi ili čak na suncu, ukoliko su vremenski uslovi blagi.
Osim paradajza, tu je i beli luk, koji se takođe često nađe u frižideru. Međutim, čuvanje belog luka na hladnom može dovesti do toga da on nikne ili postane gumast. Umesto toga, preporučuje se da se beli luk drži na suvom i hladnom mestu, daleko od direktne svetlosti.
Pored paradajza i belog luka, postoji još nekoliko namirnica koje ne bi trebalo da se nalaze u frižideru. Na primer, med nije potrebno čuvati na hladnom. Takođe, maslinovo ulje i krompir gube kvalitet kada se drže u frižideru.
Međutim, hladniji vazduh u frižideru pretvara skrob u šećer, što rezultira slatkastim ukusom koji nije prirodan za krompir. Umesto toga, ovo povrće treba čuvati na hladnom, ali ne previše hladnom, suvom i tamnom mestu.
Još jedan uobičajen propust u skladištenju namirnica jeste čuvanje maslinovog ulja u frižideru. Mnogi ljudi misle da je to dobar način da ga sačuvaju, ali zapravo, maslinovo ulje treba čuvati na tamnom i ne previše hladnom mestu. Kada se stavi u frižider njegov sastav se menja, a ulje postaje veoma gusto, što može uticati na njegov ukus i kvalitet. Zato je preporučljivo čuvati maslinovo ulje na pravilan način kako bi sačuvalo sve svoje korisne osobine.
Komentari (0)