Odrasli

ZAŠTO SE OSEĆATE ISCRPLJENO? Ovo su 5 pokazatelja da se obratite lekaru ukoliko osetite simptome (FOTO)

Iako je iscrpljenost postala sastavni deo našeg života nekada može ukazivati na ozbiljnija stanja.

09.10.2023 19:01

ZAŠTO SE OSEĆATE ISCRPLJENO? Ovo su 5 pokazatelja da se obratite lekaru ukoliko osetite simptome (FOTO)
shutterstock.com

Za umor često krivimo nedostatak sna i loše spavanje. Veliki broj odraslih spava manje od propisane satnice, a britanska Nacionalna zdravstvena služba savetuje da je za dobar san neophodno spavati sedam do devet sati. Kako nas obaveze preplavljuju i svakodnevno smo izloženi stresu taj broj je kod mnogih dosta manji što vodi u druge probleme. Nedostatak sna, pored umora i iscrpljenosti, može povećati rizik od mnogih stanja poput visokog krvnog pritiska, dijabetesa, gojaznosti, depresije ali i srčanog i moždanog udara

Ako se i pored dobrog spavanja duže vreme osećate iscrpljeno to može biti znak drugih bolesti, prenosi britanski San.

Postoje pet zdravstvenih problema koji izazivaju umor i koji vam mogu poručivati da posetite lekara navode u zdravstvenoj službi.

Apneja u snu

Osećaj umora jer se budite noću može biti znak da imate apneju za vreme spavanja. Ovo stanje uzrokuje opuštanje i sužavanje zidova grla tokom spavanja i na taj način prekida normalno disanje. Simptomi uključuju zaustavljanje i pokretanje disanja kao i glasno hrkanje. Tokom dana može se dogoditi da imate smanjenu koncentraciju i promene raspoloženja ili da patite od glavobolja. Ako imate bilo koji znak ovog stanja treba da se javite lekaru opšte prakse.

shutterstock.com

Hrkanje može biti znak da imate apneju u snu

Nedostatak gvožđa

Ukoliko tokom dana primetite da imate malo energije uz lupanje srca moguće je da patite od anemije. Ovo se događa zbog nedostatka gvožđa koje telo koristi za stvaranje crvenih krvnih zrnaca. Gvožđe je češće kod vegetarijanaca jer ne jedu meso koje najviše obiluje ovim mineralom ali ovaj hranljivi sastojak se može dobiti i iz povrća jer ga ima u spanaću, slatkom krompiru i grašku. Simptomi anemije mogu uključivati bledu kožu i kratak dah. Vaš lekar opšte prakse može jednostavno da ustanovi ovo stanje testom krvi.

Dijabetes

Ukoliko se osećate umorno, a pritom ste često žedni ili imate nagon za mokrenjem možda patite od dijabetesa. 

Ovo stanje uzrokuje da vam šećer u krvi postane previsok. Dijabetes tipa 1 je uzrokovan napadom vašeg imunološkog sistema na ćelije koje proizvode insulin i javlja se kod 10 odsto svih pacijenata sa ovim oboljenjem.

Pixabay.com

Iscrpljenost može biti jedan od simptoma da je prisutan dijabetes

Kada je reč o dijabetesu tipa 2 telo ima problem sa hormonskim insulinom ili ga ne proizvodi dovoljno ili ćelije ne reaguju na njega pravilno. Drugi simptomi uključuju gubitak težine, zamagljen vid..

Prekomerno aktivna štitna žlezda

Ako ste umorni, a pritom anksiozni, nervozni i razdražljivi možda imate preaktivnu štitnu žlezdu. To znači da vaša žlezda koja se nalazi na vratu proizvodi previše hormona koji utiču na telesnu temperaturu i rad srca. Ovo stanje je prisutno kod oba pola ali je 10 puta češće kod žena nego kod muškaraca i obično se javlja od 20. do 40. godine.

Može da izazove otok na vratu, slabost mišića, trzanje ili drhtanje i gubitak težine. Testom krvi vaš lekar opšte prakse može da utvrdi koliko dobro radi vaša štitna žlezda. 

Sindrom hroničnog umora

Ako patite od ekstremnog umora duže od tri meseca to je znak da imate sindrom hroničnog umora. Stručnjaci nisu utvrdili šta uzrokuje ovo stanje ali veruju d aje u vezi sa dugoročnom reakcijom na infekcije poput upale pluća i žlezdane groznice.

Može prouzrokovati da imate problem sa pamćenjem, razmišljanjem i simptome slične gripu. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)