Psihologija

ČESTO SANJATE ISTI SAN IZ NOĆI U NOĆ? Evo šta vam to poručuje vaša podsvest (FOTO)

Snovi koji se ponavljaju jasan su pokazatelj šta nam je činiti na javi.

21.05.2023 20:00

ČESTO SANJATE ISTI SAN IZ NOĆI U NOĆ? Evo šta vam to poručuje vaša podsvest (FOTO)
Shutterstock

Snovi su najmističniji deo naše psihe koji naučnici nikad do kraja nisu razjasnili. Nije baš najjasnije kako nastaju, a veruje se da kroz snove naš mozak obrađuje podatke koje je dobio u toku dana.

Međutim, ono što posebno zbunjuje stručnjake su snovi koji nemaju direktne veze sa onim što smo doživeli, a posebno kad se ponavljaju iz noći u noć. Veruje se da nam na taj način naša podsvest ukazuje na neke za nas važne stvari kojih možda nismo svesni ili probleme koje uporno pokušavamo da potisnemo.

Stručnjaci za snove posebno su zaintrigiran upravo pokušajem da protumače  ovakve snove ukoliko su uznemirujući za spavača. Evo šta bi to po njihovom mišljenju moglo da znači.

shutterstock.com

Uznemirujući snovi često donose dodatni stres za spavača

Pad psihičke energije

Ponavljanje istog sna više puta za redom jasan je znak da taj san treba dobro protumačiti. Najčešće nećete sanjati baš potpuno identičan san ali će imati isti konotaciju i budićete se sa istim emocijama.

Snovi koji se ponavljaju se najčešće odnose na pad psihičke energije i način su na koji se organizam bori sa nagomilanim stresom. Najčešće se odnosi na tri ključne stvari:  

1. Ako ste zaboravili da uradite nešto važno, što se odnosi na školovanje ili posao, onda je tu san da vas podseti na probleme koje možete imati usled propuštene šanse da nešto uradite.

2. Možda u budnom stanju niste svesni težine briga koje vas muče, pa podsvest pokušava na neki način da vam pomogne i ponudi rešenje kojeg niste svesni u budnom stanju.

3. Ovakvi snovi mogu da budu i odraz jake želje spavača da uspe u onome što je namerio.

Pixabay

Potrebno je da vaš mozak registruje da ste počeli da se bavite rešavanjem problema i snovi će prestati

Mogu li se zaustaviti?

Ponavljanje snova posebno ako izazivaju negativnu emociju kod spavača dodatni su stres i začarani krug iz koga je teško izaći. Iako niko ne može da kontroliše ono što sanja, indirektno se može uticati na to da se uznemirujući san ne ponavlja.

Naime, ako shvatite gde je koren problema i započnete njegovo rešavanje, mozak će to prihvatiti kao rasterećenje, jer ste konačno nešto preduzeli kako biste rešili ono što vas muči.

Jedno je sigurno, ponavljanje jednog istog sna iz noći u noć nije slučajno već vam podsvest šalje jasne signale da taj problem ne možete grunuti pod tepih već da ga morate rešiti.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)