Odrasli

BACITE TABLETE I NEMOJTE LEŽATI: Doktor pokazao vežbu koja bi mogla da ublaži menstrualne bolove kod žena! (VIDEO)

Dr Patrik Karamkodian je na Tiktoku pokazao alternativne načine kako da se izborite sa PMS problemima.

03.10.2023 17:01

BACITE TABLETE I NEMOJTE LEŽATI: Doktor pokazao vežbu koja bi mogla da ublaži menstrualne bolove kod žena! (VIDEO)
shutterstock, tiktok/printscreen/doctorkaramkhodian

Predmenstrualni sindrom poznatiji kao PMS je period kada se pojedine žene žene suočavaju sa jakim bolovima u stomaku, glavoboljom i razdražljivosti zbog hormonskog disbalnasa. PMS kod pojedinih žena može biti toliko jak da narušava normalan život.

U takvim trenucima većina žena će posegnuti za tabletama protiv bolova kako bi olakšala ovaj neprijatan period. Takođe, ako je u mogućnosti i to joj dozvoljavaju obaveze verovatno će se zgrčiti na krevetu čekajući da tableta počne da deluje a bolovi od PMS uminu.

Shutterstock

Bolovi sa kojima se suočavaju žene nekada su nesnosni

Doktor Patrik Karamkodian kiropraktičar po struci kojeg na TikTok mreži prati 1,5 miliona ljudi ponudio je  ženama inešto drugačije rešenje. Kako je naglasio njegovi saveti nisu na bazi medicine ali kroz svoju struku i iskustvo je uspeo da razume sa kojim se to problemima muškarci i žene najčešće suočavaju i da aktiviranjem određenih mišića reše problem koji imaju.

On je objasnio da je jedan od najefikasnijih načina da zaustavite grčeve jeste da legnete na pod pored zida, podignete noge i naslonite ih na zid u širini kukova. Ruke takođe raširite dok ležite na podu. Karamkodian je napomenuo da u ovom položaju treba biti 5-10 minuta i da za to vreme duboko dišete.

Ukoliko vam ovaj položaj prouzrokuje bol trebalo bi da prestanete. Mnoge žene su se zahvalile doktoru na savetu, ali je bilo i onih koji su ga osudili rekavši kako ne može da daje savet za nešto što nije iskusio.

- Sviđa mi se kako on pretpostavlja, ne mogu da se izvučem tada iz kreveta.

- O hvala, pokušaću ovo.

- Ovo odlično radi.

- Nema žene koja ima energiju da bilo šta uradi za vreme menstrualnih bolova.

- Sedim u toaletu i plačem.

- Ne znam za druge ali kod mene ovo funkcioniše - bili su neki od komentara.

Većina žena se žalila da u to vreme zaista nisu funkcionalne, da mnoge leže u sobi i plaču od bolova. Iako je među damama bilo optimističnih koje su rekle kako veruju da nekim ženama ovaj trik zaista može da pomogne ili im barem ublaži bolove, druge su se složile kako im nijedan pokušaj neće uroditi plodom.

Iako žene sa mnogo skeptičnosti prilaze ovakvim savetima mnogi stručnjaci napominju da ove i slične vežbe opuštanja mogu malo ublažiti predmenstrualne simptome. Pojedini doktori čak preporučuju i  vežbanje blagog intenziteta kako bi bolove i grčeve žene lakše prevazišle. Ipak većina pribegava tabletama za bolove ili celodnevnom mirovanju barem prvog dana ciklusa.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)