Ispovesti

BAKA DOBRILA DOČEKALA JE DUBOKU STAROST SA OSMEHOM NA LICU: Ona je podelila 5 mudrih saveta kako da ostanete srećni do kraja života!

Bez obzira na sve nedaće koje su je zadesile ona je ostala optimista po sopstvenom izboru.

02.10.2023 08:09

BAKA DOBRILA DOČEKALA JE DUBOKU STAROST SA OSMEHOM NA LICU: Ona je podelila 5 mudrih saveta kako da ostanete srećni do kraja života!
shutterstock.com

Baka Dobrila (89) sedela je u prizemlju svog salona i čekala da je pokupi negovateljica za pomoć i negu starih lica i odvede je u starački dom. Suprug joj je preminuo pre nepunih godinu dana i ma koliko želela, nije uspevala da sama održi veliku kuću u kojoj je živela sama. Deca su joj se odselila u inostranstvu, a unuci koje je videla tek nekoliko puta kada su iz Amerike dolazili kao deca, su sada već imali i svoje naslednike. Svi oni želeli su da od baka Dobrile naslede veliku vilu kako bi je što pre prodali i podelili pare. Gospođa je na kraju uradila baš ono što su njena deca i tražila od nje, stavila je svoj jedini dom na prodaju i spakovala život u tri kofera.

Sedela je u belo-roze košulji za koju se činilo da je čak i uštirkana. Imala je taze ofarbanu kosu u plavu boju, čak je i frizuru namestila za ovu specijalnu priliku, preseljenja u starački dom. Nokti su joj bili besprekorno nalakirani u crvenu boju, a na ruci je još uvek nosila burmu, iako ju je, kako kaže zbog otečenih prstiju, premestila na levu ruku. Imala je diskretnu šminku, nosila je naočare svedenog okvira, čak je imala i minđuše koje su se nosile najverovatnije u doba njene mladosti. 

pexels.com

Baka Dobrila dostojnstveno je sačekala negovateljicu

Negovateljica je videla da ova baka zrači netipičnim optimizmom. Videla je raskoš koji je baka Dobrila  ostavlja za sobom, a pogled su joj privukle teške zavese koje su prekrivale visoke prozore boje mahagonija. Negovateljica je pokušala da uteši ovu gospođu na način na koji je mislila da je najbolji, a to je bila dobro uvijena laž. Zvučala je toliko naivno, da bi i dete predosetilo šta ga čeka.

- Tamo gde idemo imaćete lepe zavese - rekla je negovateljica.

Bakici se u trenu celo lice ozarilo, a istog časa je spustila knjigu koju je čitala.

- Sigurna sam da će mi se dopasti zavese, zapravo jedva čekam da ih vidim - odgvorila je ona spustivši naočare na knjigu koju je odložila na sto.

Negovateljica je bila iznenađena količinom entuzijazma koji je ova žena pokazala, pa joj je priznala da zavese u staračkom domu možda i nisu baš toliko lepe.

pexels.com

Za ovu gospođu sreća je u malim stavrima, na kojima je zahvlna Bogu

- Nije bitno, tačnije, ja znam da te zavese nisu sjajne, ali važno je da ih uopšte ima. Recimo, u mojoj glavi, one su prelepe, a moj prozor ima najlepši pogled. Vidite, sreća je ono što unapred odlučite. Kako će izgledati moja nova soba ne zavisi od rasporeda i izbora nameštaja, pogleda i dekoracije, već od načina na koji moj mozak nju vidi. Tu odluku donosim svakog jutra, čim se probudim. Ja svako jutro svesno biram da li da provedem ceo dan u krevetu razmišljajući o svojoj bolesti ili da zahvalim Gospodu što sam uopšte živa na pragu desete decenije. Sreća je i misao da će moja deca za Novu godinu doći da me obiđu, a do tad ima svega nekoliko meseci. Čak iako ne dođu, poslaće mi fantastične fotografije i pričaćemo dugo na video pozivu, a videću moje nove praunuke kojima se beskrajno radujem - odgovorila je ova bakica.

Negovateljica je pitala baku da joj otkrije tajnu svoje pozitivne enrgije, a ona joj je iznela pet stavki.

- Očisti srce od zlobe i uvek praštaj, svima. Očisti mozak od briga, lezi da spavaš zahvalna. Živi što jednostavnije možeš. Daj što više možeš, uvek pružaj ljubav, i nikada ne očekuj previše od drugih ljudi - objasnila je Dobrila, a onda požurila da vidi svoje nove zavese. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)