Odrasli

JEDNOSTAVAN TEST OTKRIVA U KAKVOM STANJU VAM JE MOZAK: Dovoljno je nekoliko sekundi za proveru, a ovo je i sjajna vežba za stimulaciju sinapsi (VIDEO)

Dr Džejms Mur pokazao je kako da proverite funkcionisanje svojih moždanih vijuga.

01.10.2023 20:00

JEDNOSTAVAN TEST OTKRIVA U KAKVOM STANJU VAM JE MOZAK: Dovoljno je nekoliko sekundi za proveru, a ovo je i sjajna vežba za stimulaciju sinapsi (VIDEO)
shutterstock, instagram/printscreen/jamesmoorewellness

Starenje donosi niz promena kako našeg tela, tako i unutrašnjih organa. Kako starimo dolazi do organskih promena u mozgu koje se karakterišu značajnim molekularnim, strukturalnim, citoskeletalnim, neurohemijskim i vaskularnim promenama, dok se značajno umanjuje i broj veza (sinapsi) koje postoje između neurona odnosno nervnih ćelija. Jednom rečju, kako ističu lekari, naš mozak stari kao i svaki deo našeg tela.

Sve to za posledicu ima smanjenu mogućnost učenja, pamćenja, percepcije i drugih promena koje mogu biti dodatno pogoršane ukoliko dođe i do određenih bolesti kao što je demencija.

I provera i vežba

Zbog toga lekari preporučuju, posebno ljudima u poznim godinama, da na razne načine stimulišu mozak kako ne bi pre vremena došlo do većih problema. Terapeut dr Džejms Mur podelio je svojim pratiocima na društvenoj mreži Instagram jednostavan test koji će pokazati da li vaš mozak i dalje dobro funkcioniše.

Za ovu proveru potrebno vam je bukvalno nekoliko trenutaka.

- Svaki vrh prsta ima više od 3.000 mehanoreceptora koji deluju kao autoput do vašeg mozga, posebno do njegovog senzornog korteksa. Ukoliko možete bez problema da uradite ovu vežbu vaš mozak radi kako treba – rekao je Mur.

On je pokazao i kako se radi test.

Otvorite šaku i skupite prste a potom palac spustile ka malom prstu koliko više možete. Drugom rukom ostala četiri prsta pomerite unazad koliko možete. Ukoliko bez problema možete da uradite ovu vežbu vaš mozak je i dalje u sjajnoj formi.

- Ova vežba je dobra i za stimulisanje mozga pa je ponovite 20 puta. Pomeranjem prstiju na ovaj način poboljšavate sinapse odnosno veze između nervnih ćelija i aktivirate neurone što je odlično za funkciju mozga – rekao je Mur.

On je naglasio da čak i samo nekoliko jednostavnih vežbi tokom dana čuvaju naš mozak.

Usledili su brojni komentari na njegov post.

-Imam samo 30 godina ali mi je bolno da ovo radim. Da li moj mozak već stari ili je to posledica stalnog skrolovanja po mobilnom telefonu?

- Mobilni telefon svakako nije dobar za naš mozak.

- Hvala za ovaj savet. Proverio sam, mogu da uradim vežbu i noćas ću mirnije spavati – bili su samo neki od komentara na njegov post.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)