Odrasli

ŠTA U STVARI MEDITERANSKA ISHRANA RADI NAŠEM MOZGU? Najnovija studija pokazala je zapanjujuće rezultate!

Grupa izraelskih naučnika došla je do veoma važnih podataka kada je u pitanju veza između načina života, to jest ishrane, i zdravlja jednog od najvažnijih organa u telu.

15.06.2023 18:01

ŠTA U STVARI MEDITERANSKA ISHRANA RADI NAŠEM MOZGU? Najnovija studija pokazala je zapanjujuće rezultate!
Shutterstock

Ishrana je jedna od najvažnijih stvari za vitalost organizma, kao i razvoj moždanih funkcija. Tako najnovija istraživanja pokazuju da ishrana bogata svežim voćem i povrćem može da utiče na usporavanje "starenja" mozga. naime, prema nalazima međunarodnog tima istraživača Univerziteta u Negevu u Izraelu, koji je vodio studiju, čini se da mediteranska ishrana bogata povrćem, morskim plodovima i žitaricama, usporava "starenja mozga".

Skeniranje mozga nakon 18 meseci pokazalo je su mozgovi učesnika u istraživanju skoro 9 meseci mlađi u poređenju s procenama realne starosti tog organa. 

shutterstock.com

Mozak je jedan od ključnih organa za nesmetano funkcionisanje čitavog organizma 

Dok sve veći broj istraživanja sugeriše da bi biološko starenje izazvano stresnim događajima moglo biti reverzibilno, nova studija ukazuje na to da promena ishrane može biti jedna od najjednostavnijih opcija za poboljšanje stanja tela, bez obzira na godine.

U studiji su istraživači snimili mozgove 102 učesnika koji su učestvovali u većem kliničkom ispitivanju sprovedenom na jednom radnom mestu u Izraelu. Skeniranje mozga je napravljeno jednom pre početka ispitivanja i ponovo nakon 18 meseci, zajedno sa nizom testova funkcije jetre, nivoa holesterola i telesne težine.

Shutterstock

Zdrava mediteranska ishrana pokazala se najblagotvornijom za zdravo funkcionisanje mozga

Tri dijete:

Ispitanici koji su učestvovali u istraživanju bili su podeli u tri grupe i svima im je data određena vrsta dijete:

  • Mediteranska dijeta s puno orašastih plodova, ribe i piletine umesto crvenog mesa
  • Mediteranska dijeta s nekoliko dodataka kao što je zeleni čaj 
  • Dijeta zasnovana na smernicama za zdravu ishranu

Procene starosti mozga sprovođene su na osnovu algoritma koji se zasnivao na skeniranju mozga skoro 300 ljudi, pri čemu je model tačno predviđao starost.

U proseku, ljudi iz svih grupa su izgubili oko 2,3 kilograma, pa se pokazalo da je za svaki izgubljeni 1 procenat telesne težine mozak učesnika izgledao skoro 9 meseci mlađe od njihovog uzrasta. Još je, međutim, nepoznanica da li promene u povezivanju mozga zapravo dovode do poboljšanja njegove funkcije.

Mozak je složena mreža fleksibilnih veza koje tek naučnici tek počinju da mapiraju, iako nedavni pregled nagoveštava da mediteranska ishrana ima pozitivan efekat na pamćenje kod starijih ljudi. Znaci usporenog starenja mozga su takođe bili povezani sa nižim nivoom masti u jetri i poboljšanim profilom lipida, ali opet, te promene mogu biti površne ili kratkotrajne.

Pixabay.com

Mozak je, ipak, i pored svih istraživanja, i dalje velika nepoznanica

- Naša studija naglašava važnost zdravog načina života, uključujući manju potrošnju prerađene hrane, slatkiša i alkoholnih pića u održavanju zdravlja mozga - istakao je glavni istraživač i neuronaučnik Gidon Levakov sa Univerziteta Ben-Gurion u Negevu u Izraelu.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)