Odrasli

12 GODINA JE BIO PRIKOVAN ZA KOLICA: A onda se dogodilo čudo nakon što je pristao da učestvuje u eksperimentu ! (VIDEO)

Gert Jan Oskam (40) ponovo može da stoji, samosatalno korača i penje se uz stepenice zahvaljujući revolucionarnom otkriću koje uliva nadu i mnogim drugim pacijentima sa sličnim problemom.

25.05.2023 15:01

12 GODINA JE BIO PRIKOVAN ZA KOLICA: A onda se dogodilo čudo nakon što je pristao da učestvuje u eksperimentu ! (VIDEO)
Printscreen Youtube/Sky News

Holanđanin Gert Jan Oskam (40) imao je 2011. tešku saobraćajnu nesreću u Kini gde je u to vreme živeo i radio. Bo je na bicikli i nakon nesreće imao je tešku povredu kičme zbog koje je ostao paralizovan.

Punih 12 godina bio je potpuno nepokretan, a onda je prohodao. Naime, Gertu su ugrađeni elektronski implanti u mozak i kičmenu moždinu kako bi se ponovo uspostavio "digitalni most" između ta dva dela tela bez kojih nema ni kretanja, odnosno hodanja.

Implant u mozgu 

Na snimku se vidi Gert kako stoji na nogama pomoću hodalice, smeje se i čak uspeva da se popne uz stepenice zahvaljujući malim implantima i uređaju za čitanje misli koji je pričvršćen za njegovo telo. Kako je objasnio naučnik specijalizovan za neurone Gregorio Kortajn, slučaj muškarca iz Holandije je ogroman napredak u upotrebi savremene tehnologije "za digitalno povezivanje kičmene moždine".

Povreda kičme koja dovodi do prekida veze između mozga i kičmene moždine završava se potpunom paralizom pacijenta, bez nade da će ikada ponovo prohodati. Određeni pomaci napravljeni su kad je ustanovljeno da usled električne stimulacije kičmene moždine može da dođe do poboljšanja stanja pacijenta. Međutim, to poboljšanje je prilično ograničeno, kao i pokretljivost bolesnika. Umesto toga, Kortajn je osmislio novi pristup tom problemu koristeći minijaturne elektronske implantate koji stvaraju "bežični digitalni most" između mozga i kičmene moždine. 

Kako je objasnio Kortlajn, jedan implant se postavlja u mozak, a drugi u region kičmene moždine koji kontroliše pokretanje nogu i kretanje. 

- Ti uređaji dekodiraju električne signale koje generiše mozak kad razmišlja o hodanju. Moždani signali se zatim pretvaraju u sekvence električne stimulacije kičmene moždine koji aktiviraju mišiće nogu kako bi se postigao željeni pokret - objasnila je profesorka Džoselin Blok, autor istraživanja u kom je učestvovao Gert.

Printscreen Youtube/Sky News

Zahvaljujući nauci Gert je ponovo prohodao posle 12 godina provedenih u invalidskim kolicima 

Nada i za druge pacijente

Kako ističe dr Blok, najbolje od svega je što sistem radi bežično, omogućavajući pacijentu da samostalno hoda. 

Nakon što su Gertu postavljeni implantati u mozak i kičmenu moždinu bilo je potrebno nekoliko minuta da se sistem uravnoteži i započne s radom. Punih godinu dana on koristi taj sistem za hodanje koji mu omogućava da posle 12 godina ponovo bude potpuno samostalan. Može samostalno da stoji, da hoda, penje se uz stepenice...

- Najbolje od svega je što ponovo mogu da stojim za šankom s prijateljima i pijem pivo. To jednostavno zadovoljstvo napravilo je značajnu promenu u mom životu - rekao je Gert uz široki osmeh na licu. 

Naučnici su primetili da čak i kad je "digitalni most" isključen postoje poboljšanja u Gertovim motoričkim funkcijama.

- Ta digitalna poporavka kičmene moždine sugeriše da su se razvile nove nervne i neuronske veze, što je potpuno neverovatno - pojasnili su naučnici.

Dosad je "digitalni most" testiran samo na Gertu, ali ohrabrujući rezultati koji su postignuti u njegovom slučaju naterali su naučnike da pokušaju da na taj način reše i druge probleme vezane za povrede kičme.

- Očekujemo proširenje kapaciteta digitalnog mosta na vratni deo kičmene moždine kako bi se vratili pokreti ruku i šaka nakon povrede kičme ili moždanog udara. To je nada i za druge pacijente koji su nepokretni iz različitih razloga - zaključili su naučnici.

Uzroci paralize

Kako su objasnili lekari, do paralize dolazi kada dođe do prekida između mozga i kičmene možidine zato što mozak i kičmeni pršljenovi zajedno kontrolišu kretanje.

Ovo su najčešći uzroci paralize: 

  • moždani udar je najčešći razlog za paralizu i sa 29 odsto nalazi se na vrhu liste. Nastaje kada dođe do prekida krvi u mozak, što ometa njegovu vezu s kičmenom moždinom
  • na drugom mestu, sa 23 odsto, jesu teške povrede, pre svega u saobraćajnim nesrećama ili usled padova, teških sportskih povreda ili nasilja
  • sledi multipla skleroza sa 17 odsto i cerebralna paraliza sa sedam procenata 
  • traumatska povreda mozga (4 odsto) i razne urođene mane koje čine oko 2 odsto uzroka paralize pacijenta 

BONUS VIDEO: 

Komentari (0)