Dijeta

VEŠTAČKA INTELIGENCIJA PREPORUČILA NAJBOLJU DIJETU ZA 7 DANA: Da li biste pristali da se ovako hranite, ovo je i nutricioniste podiglo na noge?!

Otkrivamo šta su stručnjaci zamerili planu obroka koji je sastavljen na osnovu mnoštva podataka na internetu.

02.06.2023 10:01

VEŠTAČKA INTELIGENCIJA PREPORUČILA NAJBOLJU DIJETU ZA 7 DANA: Da li biste pristali da se ovako hranite, ovo je i nutricioniste podiglo na noge?!
Shutterstock

Već decenijama se vode polemike oko toga koja je najbolja i najzdravija dijeta. Jedno vreme je keto dijeta važila za najbolju, a poslednjih godina mnogi preporučuju post, odnosno izbegavanje bilo kakvog jela tokom 12 do 16 sati. Najglasniji zagovornici ove dijete su holivudske zvezde koje diktiraju trendove.

Novinari britanskog Dejli mejla došli su na ideju da o tome "proćaskaju" sa veštačkom inteligencijom, odnosno interaktivnim sajtom koji daje odgovore na brojna pitanja na osnovu postojećih informacija na internetu.

Shutterstock

Veštačka inteligencija preporučuje mediteransku ishranu kao najzdraviju na svetu

Šta kaže veštačka inteligencija?

Na pitanje koji je najbolji plan za uklanjanje viška kilograma odgovor je bio da ne postoji najbolja dijeta, ali je veštačka inteligencija preporučila mediteransku ishranu kao najzdraviju na planeti. Potom je napravljen kompletan plan ishrane za doručak, ručak i večeru za sedam dana.

Prema savetu VI, ponuđene opcije za doručak su grčki jogurt sa bobičastim ili koštunjavim voćem, tost, avokado, omlet od povrća… Za ručak predlozi su bili pileća supa, čorba od sočiva i obroci na bazi kozjeg sira, dok je za večeru ponuđeno povrće na žaru, škampi, pečena piletina sa batatom ili bakalar sa pinom.

Međutim, protiv ovog načina ishrane listom su ustali nutricionisti smatrajući da plan nije dovoljno detaljan. Tako nutricionista Nikola Ludlam smatra da je sjajno što je veštačka inteligencija izabrala mediteransku ishranu kao najzdraviju zato što je bogata integralnim žitaricama, povrćem, voćem i zdravim mastima, ali da u njoj ipak ima i mnogo manjkavosti. 

- Ne sviđa mi se i to što nije preporučena veličina porcije, pa osoba koja priprema hranu ne zna koliko joj treba hrane za jedan obrok. Osim toga, ta vrsta ishrane nije pogodna za one koji boluju od celijakije i ne smeju da jedu gluten – upozorio je on.

S druge strane, Dr Duante Melor smatra da je korišćenje veštačke inteligencije za savete o ishrani zanimljivo, ali da nije uzet u obzir nutritivni profil svakog obroka, pristupačnost namirnica i praktičnost, kao i da li ponuđene opcije odgovaraju ukusu osobe.

- Niskokalorična dijeta može pomoći u gubljenju kilograma, ali se ne vidi kolika je hranljiva vrednost svakog obroka, koliko ima soli, šećera, vlakana i proteina, koliki je preporučeni dnevni unos... Takođe, nedostaju podaci o veličini porcija, što je od ključnog značaja za mršavljenje – naglasio je on.

shutterstock.com

Stručnjaci za ishranu smatraju da se svakom pacijentu mora pristupiti individualno

Uticaj načina života

Prema rečima dr Melora, plan ishrane koji je preporučila veštačka inteligencija je previše nejasan i dvosmislen.

- Oslanjajući se na uspešne pristupe ishrani VI je pokupila mediteransku ishranu, a zatim spojila različita jela i ideje za obroke koji se uklapaju u taj obrazac. Nije mi jasno ni šta je to namaz od avokada, da li je to zamena za margarin napravljen od avokadovog ulja ili fino izdrobljen avokado – dodao je on.

Dr Aiša Ikba zabrinuta je zbog sve većeg korišćena veštačke inteligencije kada su u pitanju osetljive stvari poput ishrane koja mora biti prilagođena svakom pacijentu individualno. Osim toga, većina nutricionista zahteva da se urade barem analize krvi i osnovni lekarski pregledi pre nego što se napravi jedinstven način ishrane za određenu osobu, što u slučaju VI nije moguće.

- I ja sam isprobala veštačku inteligenciju. Kad sam tražila da mi napravi plan ishrane do 1.000 kalorija dnevno dobila sam poruku da razgovaram sa svojim nutricionistom pre nego što započnem bilo kakvu dijetu. Ipak, dobila sam plan ishrane koji po mom mišljenju uopšte nije dobar. Zato preporučujem svim ljudima da umesto sa VI razgovaraju sa svojim lekarom jer prsitup koji nudi veštačka inteligencija ne odgovara svima podjednako i nije personalizovan, što je neophodno – naglasila je ona.

Podsetila je da na višak kilograma utiče mnogo stvari kao što su stres, manjak sna i način života, koje VI ne uzima u obzir poput lekara s kojim pacijenti razgovaraju.

Foto: Shutterstock

Prema preporuci veštačke inteligencije, treba jesti dosta salata u raznim oblicima i sa dodacima i začinima

Plan ishrane VI

Ponedeljak

  • doručak: grčki jogurt sa bademom i bobičastim voćem, kao prilog jedna kriška tosta od žitarica celog zrna i namaz od avokada
  • ručak: salata od belog, pilećeg mesa sa roštilja uz dodatak zelene salate, čeri paradajza, krastavaca, maslina i malo feta sira, sve začinjeno maslinovim uljem i sokom od limuna
  • večera: pečeni losos sa šparglom i kinoom, preliven limunovim sokom

Utorak

  • doručak: veganski omlet od belanaca, spanaća, paradajza i luka uz hleb od žitarica celog zrna
  • ručak: povrće na žaru, humus, piletina na žaru uz mešanu salatu
  • večera: pečeno pileće belo meso sa limunom i začinskim biljem uz bareni brokoli i batat

Sreda

  • doručak: ovsena kaša sa bademovim mlekom, čia semenkama, bananom i malo cimeta
  • ručak: salata od kinoe sa čeri paradajzom, krastavcem, crvenim lukom, maslinama i feta sirom prelivenim maslinovim uljem, začinima i limunovim sokom
  • večera: ražnjići od škampa na žaru sa paprikom i lukom. Kus-kus od celog crna i zelena salata

Četvrtak

  • doručak: izdrobljen avokado kao namaz na tostu sa paradajzom i poširanim jajetom
  • ručak: čorba od sočiva sa zelenom salatom koja je prelivena maslinovim uljem i sirćetom
  • večera: posni odrezak na žaru sa pečenim prokeljem, mala porcija obarene testenine od celog zrna prelivena maslinovim uljem i seckanim belim lukom

Petak

  • doručak: fritata od spanaća i pečuraka napravljena od belanaca, kao prilog narezana kriška dinje
  • ručak: mediteranska salata sa zelenom salatom, čeri paradajzom, krastavcima, leblebijom, feta sirom, maslinama i sve preliveno maslinovim uljem i balzamiko sirćetom
  • večera: pečeni bakalar, paradajz i masline sa tikvicama na žaru i kinoom

Subota

  • doručak: ovsena kaša u koju se dodaju narezane breskve, malo badema i kašika meda
  • ručak: kockice kozjeg sira umotane u listove povrća i prepečene na roštilju ili teflonu uz dodatak zelene salate
  • večera: pileći ražnjići na žaru marinirani u limunovom soku i začinskim biljkama uz grilovano povrće i kus kus od celog zrna  

Nedelja

  • doručak: grčki jogurt sa medom, bademom i svežim bobičastim voćem uz komad tosta od celog zrna
  • ručak: paprike punjene kinoom, kao prilog grčka salata
  • večera: pečena bela riba sa koricom od limuna servirana uz tikvice i zelenu salatu

Kao napomena uz ovu dijatu naglašeno je da je potrebno jesti 5 porcija različitog voća i povrća dnevno, najbolje za užinu, neophodno je unositi 30 g vlakana svakog dana, piti 6 do 8 čaša vode i ne koristiti više od 6 g soli i 20 g zasićenih masti.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)