Dijeta

NAPITAK OD KAFE I LIMUNA OSVOJIO JE SVET: Stručnjaci otkrivaju da zaista pomaže u mršavljenju i topljenju masnih naslaga (FOTO)

U želji da što pre dostignu vitku liniju, dame su pronašle idealnu mešavinu sastojaka za koji veruju da će im u tome pomoći.

08.05.2023 15:01

NAPITAK OD KAFE I LIMUNA OSVOJIO JE SVET: Stručnjaci otkrivaju da zaista pomaže u mršavljenju i topljenju masnih naslaga (FOTO)
Shutterstock

Za mnoge je šoljica kafa svakodnevni ritual. Svako jutro u svetu se popije oko dve milijarde šoljica kafe, što čini ovaj napitak najpopularnijim pićem na svetu. Kafa sadrži kofein koji je odgovoran za poboljšanje različitih apsekata funkcije mozga, uključujući i pamćenje, koncentraciju i nivoe energije. Ona ima dobre strane, ali samo ako se konzumira u umerenim količinama. Takođe, upotrebom kafe sprečava se usvajanje vitamina i minerala u organizmu, znatno otežava proces varenja hrane, ali i podstiče razvoj oboljenja vezanih za nedostatak vitamina i minerala.

S druge strane, limun je jedan od najprodavanijih citrusa na svetu. Koristi se vekovima zbog svojih lekovitih svojstava. Poznato je da i kafa i limun sadrže dosta antioksidanasa, koji štite telo od štetnih efekata i prevelike količine slobodnih radikala. Na društvenim mrežama video zapisi sa tagom  #LemonCoffee prikupili su milione pregleda, a ljudi tvrde da ovaj napitak može pomoći u sagorevanju trbušne masnoće, regulisanju šećera u krvi, pa čak i poboljšanju se*sualne funkcije. Eksperti pak smatraju da je neophodno još mnogo studija i istraživanja kako bi se to pokazalo u praksi.

 

 

Pojedinačno i kafa i limun su bogati izvori antioksidanata. Međutim, nema značajnih dokaza koji bi sugerisali da dodavanje limuna kafi nudi bilo kakve dodatne zdravstvene prednosti osim povećanja unosa antioksidanata. Ipak, pokazalo se da kafa sama po sebi ima neke potencijalne koristi za mršavljenje, kao što je ubrzanje metabolizma i smanjenje apetita - kaže Kristal Skot, nutricionistkinja specijalizovana za dijabetes i kontrolu težine.

Na primer, studija iz 2019. navodi da ispijanje kafe može pomoći u sprečavanju gojaznosti i metaboličkog sindroma. Druga studija navodi da ispijanje kafe pre obroka može pomoći u smanjenju apetita i unosa kalorija tokom tog obroka. Istraživanja takođe pokazuju da kafa može pomoći u promovisanju povoljnih promena telesne masti. Dakle, ispijanje kafe može pomoći u gubitku težine, ali nema dokaza da limun ima bilo kakvih dodatnih prednosti.

Kombinacija kafe i limuna nije temeljno proučavana, pa nutricionisti ne mogu reći da ima neke značajnije zdravstvene koristi, ali ni to ne donosi veliki rizik.

- Ako slučajno uživate u ukusu ili ga smatrate osvežavajućim, nema štete ako ga probate. Međutim, ako se ipak odlučite da popijete kafu sa limunovim sokom, važno je da opravdate svoja očekivanja. Iako ispijanje kafe sa limunom može imati neke potencijalne zdravstvene koristi, zapamtite da ne postoji čarobni napitak za zdravlje. Uravnotežena ishrana, redovno vežbanje i dovoljno sna su neki od najvažnijih faktora u održavanju opšteg zdravlja i postizanju zdravstvenih ciljeva kao što su gubitak težine i prevencija dijabetesa. Ispijanje kafe sa limunom može biti samo deo zdravog načina života - zaključuje Kristal.

 

 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)