Odrasli

ZAVRŠIO JE U BOLNICI SA TEŠKIM MOŽDANIM UDAROM I PARALIZOVAN: Lekari su bili zgranuti kad su čuli šta je radio sa sopstvenim vratom

Više od 30 godina Endi Vilson je svakog dana jednom ili dva puta "krckao" vrat što je dovelo do nakupljanja kalcijuma u arteriji koja snabdeva krvlju i kiseonikom mozak

23.03.2023 15:00

ZAVRŠIO JE U BOLNICI SA TEŠKIM MOŽDANIM UDAROM I PARALIZOVAN: Lekari su bili zgranuti kad su čuli šta je radio sa sopstvenim vratom
shutterstock.com

Endi Vilson (53) završio je u bolnici sa teškim moždanim udarom. Jedna strana njegovog tela bila je paralizovana, počeo je da gubi vid i život mu je visio o koncu. 

Kad su uspeli da stabilizuju njegovo stanje, lekari su ga ispitivali šta je radio i zgranuli su se kad su čuli da već decenijama sam "namešta" sopstveni vrat. Iako je uspeo da preživi, Endija čeka rehabilitacija a strogo mu je zabranjeno da "krcka" sopostveni vrat, piše Njujork post.

Mislili su da je pijan i drogiran

Endi je umetnik iz Australije i, kako je ispričao, od 12 godine ima problema sa kičmom i vratom.

- Kao dete roditelji su me vodili kod kiropraktičara koji mi je nameštao vrat. Moji problemi nisu nestali ali kad sam odrastao shvatio sam da mi je previše skupo da stalno idem kod kiropraktičara. Znao sam šta rade i sam sebi sa počeo da nameštam vrat - počeo je svoju ispovest Endi.

Više od 30 godina on je svakog dana jednom ili dva puta "krckao" vrat.
- Bila je to nesvesna navika kao kad pucketate prste. Sve je bilo u redu do pre nekoliko dana kad mi je naglo pozlilo. Bio sam u svom atelju i odjednom i je bilo jako loše. Oduzela mi se jedna strana tela, počeo sam da gubim vid i povraćam. Jedva sam uspeo da pozovem ujaka koji je bio na spratu kuće i on je odmah pozvao Hitnu pomoć - dodao je on.

Kad su ga ugledali zgrčenog na podu medicinski tehničari su verovali da je pijan ili pod uticajem droge.

- Samo su ponavljali pitanje: "Šta si uzeo?" a ja nisam mogao da im odgovorim. Čak su pretraživali i kuću u potrazi za alkoholom i drogama ali nisu ništa našli. Konačno su me stavili na nosila i odvezli u bolnicu gde sam hitno hospitalizovan - rekao je Endi i naglasio da ne koristi nedozvoljene supstance, a da kap alkohola nije popio punih pet godina.

Shutterstock

Endi je završio na intenzivnoj nezi u bolnici

Ne sme ni na masažu vrata

Nakon detaljnih analiza ustanovljeno je da je Endi imao težak moždani udar i odmah je smešten na odeljenje intezivne nege.

- Lekari su se danima borili da mi spasu život. Lebdeo sam između života i smrti ali sam uspeo da preživim. Nakon što mi je konačno bilo malo bolje lekari su me pitali da li sam imao povredu vrata, a ja sam ispričao kako već decenijama sam sebi nameštam vrat - rekao je Endi.

Lekari su bili zgranuti sa njegovom kućnom kiropraktikom posebno što nije obučen za to.

- Objasnili su mi da zbog moje navike došlo je do nakupljanja kalcijuma i začepljenja glavne aorte. Tri tromba su se otkačila što je rezultiralo moždanim udarom koji sam doživeo. Rekli su mi da to nikad više ne smem da radim i da sam mogao da slomim sopstveni vrat. Zabranjeno mi je da idem čak i na običnu masažu vrata - dodao je on.

shutterstock.com

Moždani udar je teško obolenje koje može dovesti i do smrti

Rizici i simptomi 

Moždani udar je teško zdravstveno stanje opasno po život i dešava se kad dođe do prekida dotoka krvi i kiseonika u mozak. Postoje dve vrste škola - ishemijski moždani udar kad krvnu ugrušak sprečava dotok kiseonika u mozak i hemoragijski kad dolazi do pucanja krvnog suda u mozgu. 

Vreme je ključan faktor kod ove vrste pacijenata i što pre dobije adekvatnu terapiju to su veće mogućnosti da preživi moždani udar ali i da posledice bude manje. 

Najčešći rizici:

Simptomi moždanog udara:

  • iskrivljenost jedne strane lica 
  • utrnulost ili paraliza jedne strane tela
  • nemogućnost govora i mumlanje usled nemogućnosti da se artikulišu reči
  • gubitak koordinacije
  • gubitak vida ili dupla slika
  • vrtoglavica
  • povraćanje
  • iznenadni jak bol u glavi

BONUS VIDEO:

Komentari (0)