Odrasli

DA LI SVE ČEŠĆE ZABORAVLJATE GDE OSTAVLJATE KLJUČEVE I ŠTA JE TREBALO DA KUPITE U PRODAVNICI? Jedna namirnica može vam "nahraniti" mozak i vratiti pamćenje!

Mnogobrojne studije potvrdile su da određene namirnice i te kako mogu da pomognu u poboljšanju pamćenja, a jedna se posebno izdvaja.

15.02.2023 18:01

DA LI SVE ČEŠĆE ZABORAVLJATE GDE OSTAVLJATE KLJUČEVE I ŠTA JE TREBALO DA KUPITE U PRODAVNICI? Jedna namirnica može vam "nahraniti" mozak i vratiti pamćenje!
shutterstock.com

Zaboravili ste gde ste stavili ključ, ko je bio onaj poznanik koji vam se u prolazu javio ili ste opet ispustili priliku da čestitate rođendan nekoj dragoj osobi jer "ne pamtite datume"? Možda bi trebalo da razmislite o tome da li ste postali zaboravni i da li bi trebalo da poradite na svojim kognitivnim sposobnostima. Međutim, pre nego što krenete da rešavate ukrštenicu ili spajate lego kocke s decom kako biste istrenirali vijuge, zavirite u kuhinju i proverite da li imate ovaj sastojak u ormariću.

Naime, kako stručnjaci sugerišu, konzumiranje cimeta moglo bi da ima veoma pozitivan uticaj na poboljšanje pamćenja i sposobnosti učenja.

Foto: Shutterstock

Cimet je izuzetno zdrava biljka 

Naučnici sa univerziteta medicinskih nauka Birjand su, pišući za časopis Nauka o nutricionizmu, pregledali više od 2.600 studija prikupljenih iz raznih baza podataka i pronašli 40 koje odgovaraju njihovim kriterijumima. Autori studije su naveli da su rezultati većine istraživanja pokazali da cimet značajno poboljšava kognitivne sposobnosti kod čoveka.

shutterstock.com

Mnogi danas zbog količine posla i stresa često zaboravljaju koje sve obaveze imaju, što može biti veliki problem 

Stručnjaci su pored cimeta naveli da i različiti začini i hrana imaju isti efekat i da pozitivno utiču na zdravlje mozga. Tako je jedna studija sa Harvarda sugerisala da povećani unos voća i povrća, kao i prirodnih sokova, naročito u srednjoj ili kasnijoj dobi, smanjuje mogućnost gubitka pamćenja. Druga studija italijanskih naučnika iz 2017. godine došla je do rezultata da unos kakaa i čokolade poboljšava pamćenje, dok je bilo i istraživanja, sprovedenih na miševima, koje su ukazale na to da povremeni post imao pozitivan ishod na zdravlje mozga.

Psihijatar i docent na Univerzitetu Kolumbija u Njujorku, dr Dru Remzi, istakao je da morski plodovi, orasi i pasulj, kao i malo crne čokolade, svakako jesu hrana koja je poželjna za konzumiranje kako bi mozak ostao u dobroj formi. Pored navedenog, on je istakao da su i kurkuma, ruzmarin, žalfija, šafran i đumbir svakako najpoželjniji začini od kojih mozak ima koristi.

Stručnjaci ističu da redovna fizička aktivnost, spavanje i redovan seks takođe pozitvno utiču na rad našeg nervnog sistema, pa je zbog toga važno kombinovati dobru hranu sa tim navikama i sigurno ćete se dosta toga sećati dugo.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)