Odrasli

SIMPTOMI I LEČENJE UPALE SINUSA: Ova bolest pogađa jednu od osam odraslih osoba, a uzrok može biti infekcija ili alergija

Na njih utiče i zagađen vazduh, deformacije nosa, polipi, upala korena zuba.

13.09.2023 15:01

SIMPTOMI I LEČENJE UPALE SINUSA: Ova bolest pogađa jednu od osam odraslih osoba, a uzrok može biti infekcija ili alergija
shutterstock.com

Sinuzitis odnosno upala sinusa je zapaljenje sluzokože paranazalnih šupljina koja nastaje usled neadekvatne drenaže.Najčešći uzrok upale sinusa je infekcija i to bakterijska ili alergije. Sinusi su šuplji prostori u kostima oko nosa koji se spajaju sa nosom kroz male, uske kanale. Sinuzitis  pogađa jednu od osam odraslih osoba godišnje. 

shutterstock.com

Upalu sinusa najčešće prati jak bol u predelu korena nosa

Oticanje sluznice

Kako je objasnio specijalista ORL dr Brent Senior za ENT helt portal upala sinusa kod većine ljudi počinje kada virusi ili bakterije inficiraju sinuse tokom prehlade i počnu da se razmnožavaju u ovom delu tela. 

- Deo reakcije tela na infekciju izaziva oticanje sluznice nosa blokirajući kanale koji dreniraju sinuse. Ovo uzrokuje da sluz i gnoj ispunjavaju nosne i sinusne šupljine - rekao je on.

Na sinuse utiče i zagađen vazduh, deformacije nosa, polipi, upala korena zuba...

Simptomi upale razlikuju se u zavisnosti od toga koje su šupljine blokirane, a mogu biti sledeći:
  • začepljen nos
  • osećaj otežanog disanja
  • jak bol glavi i osećaj pritiska u predelu nosa i očiju, čak i gornjih viličnih kostiju
  • povišena temperatura
  • privremen gubitak čula mirisa
  • opšta malaksalost organizma

shutterstock.com

Dijagnozu postavlja lekar i prepisuje terapiju za lečenje

Dijagnoza i lečenje

Dijagnozu postavlja lekar često specilajista ORL koji prepisuje terapiju. Lečenje zavisi od faze zapaljenja. Akutni sinuzitis se leči lekovima koji olakšavaju simptome, smanjuju upalu i otklanjaju infekciju.

Da bi se umanjio bol daju se anlgetici, a lokalno kapi za nos sa i bez antibiotika kako bi se umanjio otok i blokada nosnih kanala. Ako antibiotici ne pomognu sinusi se ispiraju. Lokalni kortiko preparati mogu da pomognu kod hronične upale sinusa.

Izloženost duvanskom dimu i boravak u neprovetrenim prostorijama u kojima je vazduh suv i zagušljiv može isprovocirati upalu, posebno kod ljudih sklonih sinuzitisu. Ovlaživač vazduha i inhalacije mogu donekle ublažiti osećaj zapušenosti nosa.

Da bi se sekret razvodnio i lakše izbacio, važno je piti dovoljnu količinu tečnosti. Domaća supa i topli biljni čajevi takođe mogu doneti olakšanje.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)