PRIRODA JE ZDRAVLJE

PRIRODOM PROTIV UPALE SINUSA: Uz OVIH 6 recepata sinusitis nestaje kao rukom odnešen

Upala sinusa ili sinusitis je česti pratilac hladnog vremena i može da nastane kao jedna od komplikacija prehlade. Kod odraslih ume da potraje od 10 do čak 30 dana ako je akutna ili čak i po više meseci, ako je upala hronična, odnosno izazvana alergijama. Jedna stvar je sigurna, sinusitis ume da bude jako uporan i naporan. Međutim, postoje prirodni lekovi za ovaj problem a portal Srećna Republika vam ih predstavlja.

28.11.2021 10:54

PRIRODOM PROTIV UPALE SINUSA: Uz OVIH 6 recepata sinusitis nestaje kao rukom odnešen
pexels.com

Sinusi su male šupljine unutar lobanje koje su ispunjene vazduhom. Oni stvaraju sluz ili mukus koji ima zadatak da vlaži nosne šupljine i otklanja sve alergene ili patogene čestice, poput virusa ili bakterija, piše portal minutzamene.com.  

Sinusitis je upala ili oticanje sluznice koja oblaže sinuse. Posledica je alergije, prehlade ili upale grla. Zdravi sinusi ispunjeni su vazduhom, ali kada postanu blokirani i ispunjeni tečnošću, klice mogu rasti i uzrokovati infekciju, prenosi portal prirodnolečenje.com.

pexels.com

Prehlađena devojka sa crvenim ćebetom

Ukoliko osećate bol i pritisak u predelu lica i čela, suze vam oči, nos vam je zapušen, sluz vam otiče u grlo i izaziva kašalj a nemate osećaj mirisa a hrana vam ima drugačiji ukus, postoji mogućnost da imate sinusitis, budući da su ovo njegovi najčešći simptomi. Svakako bi trebalo da se obartite lekaru za tačnu dijagnozu i adekvatnu terapiju.

Ipak, ako želite da se rešite dugotrajne upale sinusa, za to postoji i prirodan i lak način. Portal Srećna Republika vam donosi 6 recepata koji će vam olakšati život u hladnim mesecima i pomoći vam da se brzo oporavite.

1. Inhalacija sodom bikarbonom

U litar vrele proključale vode dodajte punu kašiku sode bikarbone, promešajte i dok je mešavina još vruća, nagnite se nad šerpom i udišite isparenja. Glavu prekrijte peškirom, kako biste isparenja usmerili na vaše lice i nos. Ova metoda je jako delotvorna i daje rezultate već nakon nekoliko dana uzastopnog korišćenja.

pexels.com

Prehlađena devojka u plavom džemperu

2. Kantarionovo ulje

Kantarionovo ulje je poznati lek u narodnoj medicine a u slučaju upale sinusa je naročito dobatr za otpušavanje nosa i rešavnje viška sekreta. Kantarionovo ulje se pravi jednostavno. U čistu teglu se stave cvetovi kantariona i preliju se do vrha maslinovim uljem. Ta mešavina se drži van sunčeve svetlosti 40 dana, nakon toga je spremna za korišćenje.

Da biste napravili lek, zagrejte malo kantarionovo ulje, čisto da ne bude skroz hladno. Naspite ga u sterilan špric ili pipetu od kapi za nos, ukapajate ga u nos a onda zabacite glavu unazad i ostanite u tom položaju dok se ulje ne spusti do grla. Radite ovo dva puta dnevno, pet dana za redom, dok ne osetite poboljšanje.

3. Crni luk

pexels.com

Crni luk

Glavicu crnog luka isecite na pola, stavite u čistu pamučnu krpu i držite ga pored glave dok spavate. Ujutru će vaš nos biti otpušen a vi ćete mnogo lakše diasti. Ovaj jednostavan i jeftin recept je dobar i za sve ljude kojima se nos zapušava tokom spavanja, ne zahteva dodatan trošak nit izaziva zavisnost kao što je to slučaj sa kapima za nos.

Pogledajte i sledeći video za još neke prirodne lekove protiv upale sinusa.

4. Čaj od belog luka sa limunom i medom

pexels.com

Beli luk i limun

Da biste napravili čaj od belog luka, u 600 ml vode dodajte 3 čena belog luka. Sačekajte da to proviri i odmah isključite ringlu. Ostavite da odstoji 10 minuta a zatim u čaj dodajte med i limun po želji. Preporučuje se ispijanje 3 šolje čaja dnevno.

5. Ruski lek za sinuse

Ovaj ruski narodni lek se sastoji od svega 3 sastojka. Ovaj blagotvorni melem će vam otpušiti sinuse za 5 dana. Skuvajte jedno jaje i odvojite žumance od belanceta. Belance dobro izgnječite. Uključite ringlu i i šerpicu dodajte 400 ml hladno ceđenog maslinovog ulja i 60 grama pčelinjeg voska.

Mešajte dok ne dobijete homogenu masu a zatim toj smesi dodajte i usitnjeno belance. Ovak napravljen melem mažite na bolnim predelima, na čelo, između obrva i u gornjem delu nosa. Možete da ga mažete do tri puta dnevno tačno pet dana.

Ono što će pojačati dejstvo ovog leka je masaža za sinuse koja se može primenjivati dok nanosite melem. Ona će vam pomoći da se upala brže smiri. Kružnim pokretima utrljavajte melem na bolno mesto.

6. Inhalacija renom

Pixabay.com

Rendani ren

Narendajte ren, zagrejte ga, prebacite peškir preko glave i udišite isparenja rena. Ova metoda je najefikasnija uveče pred spavanje. Sa ovim ne treba preterivati, dovoljno je inhalirati se renom svega par minuta. Očistićete disajne puteve, pritisak u sinusima će popustiti, vi ćete prodisati i a vi ćete imati daleko bolji san!

U videu ispod videćete još recepata za prirodno lečenje respiratornih tegoba.

Da li i vi imate neke posebne prirodne lekove za ovakve tegobe? Pišite nam u komentarima!

Komentari (0)