Odrasli

U TEPIHU SE KRIJE OPASNOST PO ZDRAVLJE: Evo kako kućne prostirke mogu uticati pogubno po naš organizam (FOTO)

Ovaj praktični dekor svakog doma nije nimalo bezazlen ukoliko se o njegovoj čistoći ne vodi računa.

05.10.2023 16:01

U TEPIHU SE KRIJE OPASNOST PO ZDRAVLJE: Evo kako kućne prostirke mogu uticati pogubno po naš organizam (FOTO)
shutterstock.com

Tepisi obezbeđuju našem domu toplinu i izolaciju, a pritom kao meka podloga doprinose prijatnoj atmosferi. Stručnjaci napominju da pre nego postavite tepihe trebalo bi da razmotrite ne samo estetiku, već i finansijsku vrednost tepiha kao i načine na koje on može uticati na vaše zdravlje. Iako izgledaju potpuno bezopasno stručnjaci upozoravaju da tepisi mogu kriti mnoge opasnosti i mogu izazvati niz ozbiljnih simptoma te uticati negativno čak i na one koji su dobrog opšteg zdravlja. 

Best lajf navodi pet načina na koje upozoravaju doktori kako tepisi mogu uticati na naše zdravlje.

Mogu vas izložiti dimu iz treće ruke

Iako vi niste pušač i zdavo živite, ukoliko ste se uselili u novi stan, mogli biste biti izloženi dimu iz "treće ruke" bivših stanara i vlasnika. Jedna studija je pokazala da tepisi mogu da apsorbuju štetne hemikalije poput onih koji se nalaze u duvanskom dimu. Čak i ako prestanete da pušite te hemikalije ostaju. Izloženost dimu iz treće ruke povezana je sa respiratornim i drugim zdravstvenim problemima zbog čega su rezultati zabrinjavajući.

shutterstock.com

iako mnogi vezuju dim za vazduh, činjenica je da miris cigareta upija i tepih u kući

U njima mogu biti zarobljeni alergeni i zagađivači

Lekar Nahed Ali navodi da je potpuno nevažno da li su dobro održavani ili ne, novi ili stari, tepisi mogu zarobiti alergene i zagađivače i ugroziti na taj način vazduh koji udišemo. On ističe kako tepisi mogu da zarobe pljavštinu, perut kućnih ljubimaca i alergene stvarajući tako okruženje koje može pogoršati respiratorna stanja poput astme i alergije. Ukoliko ove čestice dođu u vazduh mogu izazvati poteškoće sa disanjem i nelagodnosti naročito kod osetljivih osoba.

Redovno usisavanje i povremeno profesionalno čišćenje mogu ublažiti ovaj problem.

Tepisi mogu da sadrže buđ

Ako se vlaga ne konroliše efikasno, buđ može da prodre i da se razmnožava u tepisima. Ove gljive se oslobađaju u vazduh zbog čega mogu dovesti do respiratornih problema i alergijskih reakcija. Da bi se smanjio rizik od buđi stručnjaci ističu važnost adekvatne ventilacije u prostorma sa tepihom i da treba rešiti sve probleme sa vlagom.

shutterstock.com

Buđ i vlaga se najčešće talože na zidovima, tapetama ali stručnjaci upozoravaju da ih može biti i u tepihu što može prouzrokovati zdravstvene probleme

 

Sadrže i štetne hemikalije

Tokom proizvodnje i postavljanja, hemikalije koje se proizvode mogu izazvati zdravstvene probleme koliko god tepih bio dobro održavan. Oni mogu ispuštati organska jedinjena koja isparavaju u vazduh i mogu doprineti zagađenju vazduha u zatvorenom prostoru. Izloženost ovim jednjenjima može prouzrokovati iritaciju oka ili grla ali se mogu javiti i ozbiljniji simptomi poput glavobolje i vrtoglavice. Traženje ekološki prihvatljivih materijala tepiha može pomoći kod ovog problema.

Mogu širiti klice i bakterije

Klice koje u vaš dom i na tepih mogu ući putem cipela, kućnih ljubimaca i dece mogu vas razboleti. Neke od ovih izvora klica teže je otkloniti nego sa tvrdih površina, a poteškoće su veće jer se lako šire, žive i rastu. Nabil Salib lekar opšte prakse u MYDoc Urgent Care navodi kako tepih može postati septička jama klica i bakterija, a ljudi ne vole da ga čiste ni približno dovoljno.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)