Odrasli

DA LI ŽVAKA ZAISTA OSTAJE U STOMAKU SEDAM GODINA? Stručnjak otkrio ima li istine u bapskim pričama pa pomenuo opasnost koju ona izaziva (FOTO)

Ukoliko vam se nekad desilo da je slučajno progutate verovatno ste se zapitali koliko joj je vremena potrebno da izađe iz organizma.

03.10.2023 19:00

DA LI ŽVAKA ZAISTA OSTAJE U STOMAKU SEDAM GODINA? Stručnjak otkrio ima li istine u bapskim pričama pa pomenuo opasnost koju ona izaziva (FOTO)
shutterstock.com

Svako od nas je u detinjstvu bio zabrinut kad proguta žvakaću gumu. Poseban strah se javljao kad bi nam bake, kao najiskusniji članovi porodice kojima se bezrezervno verovalo, govorile da će nam žvaka ostati u stomaku punih sedam godina.

- To su bapske priče - kaže Sajmon Trevis, profesor gastroenterologije na Univerzitetu Oksford. 

On kaže da ne zna otkad datira ovaj mit i ko ga je plasirao, ali pretpostavlja da ga je smislio neko ko je želeo da zabrani deci da žvaću žvaku. Prema njegovim rečima, gutanje žvakaće gume je opasno samo ako to radite često.

- Postoje slučajevi da žvaka ostane u crevima odojčadi, pa čak i dece ako su mnogo žvaka progutala, a onda to izaziva opstrukciju. Ali za više od 30 godina specijalističke prakse nikada nisam video takav slučaj - objasnio je profesor Trevis za Si-en-en.

shutterstock.com

Koliko žvaka ostaje u stomaku

Profesor pedijatrije dr Aron Kerol napisao je nekoliko knjiga u kojima je razotkrio mitove o ljudskom organizmu. On se složio da nam gutanje žvake neće naškoditi, ali istovremeno nije podsticao ljude da to čine.

- Žvaka nema nutritivnu vrednost. Pravi se od zaslađivača, aroma i mirisa na bazi gume. Osnova gume je mešavina elastomera, smola, masti, emulgatora i voska, tako da ne bih rekao da je zdravo progutati žvaku - pojasnio je profesor Kerol.

Kad zatražiti lekarsku pomoć zbog žvake?

Iako su obojica profesora na stanovištu da progutana žvaka guma ne može da izazove zdravstvene probleme, ipak postoje situacije kad bi zbog žvake trebalo zatražiti lekarsku pomoć.

- To je teoretski problem. Teoretski bi progutana velika količina žvakaće gume kod deteta mogla da izazove blokadu - ističe prof. Kerol.

Ali, osobe koje imaju problema sa gastrointestinalnim traktom mogu da imaju problema ukoliko progutaju žvaku.

Shutterstock

Progutana žvakaća guma može da izazove bol u stomaku kod osoba koje su imale operaciju želuca

 

- Ako nema blokada ili suženja, žvaka će proći bez problema. Ali, ako dođe do suženja ili ako imate jaku upalu iz bilo kog razloga, ili imate problem sa pokretljivošću, pri čemu se vaš stomak ili debelo crevo ne prazne na način na koji bi trebalo, žvaka može da izazove probleme - kaže gastroenterolog dr Lejla Kia, vanredni profesor medicine na Univerzitetu u Čikagu.

Kronova bolest je čest uzrok upale u gastrointestinalnom traktu i može da dovede do njegovog sužavanja, dodala je dr Kia. Lekari ovim pacijentima obično preporučuju dijetu koja isključuje sirovo voće i povrće, semenke, kokice i konzumiranje žvakaće gume. 

Takođe, neke vrste karcionoma, kao i operacije mogu da izazovu suženje gastrointestinalnog trakta. 

- Svakako, ako bi se desilo da progutate više žvakaćih guma, to bi moglo da predstavlja problem ako imate mali stomak ili ako ste imali operaciju želuca - objasnila je dr Kia.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)