Kuce

OSTAVLJATE PSA SAMOG U KUĆI? Ovo je upozorenje veterinara koje morate znati kako biste zaštitili svog ljubimca (FOTO)

Neretko svako od nas, makar na par sati, mora ostaviti svog krznatog prijatelja u stanu, međutim, postoje određene stvari za koje se moramo pobrinuti kako bi on bio bezbedan.

14.05.2023 10:01

OSTAVLJATE PSA SAMOG U KUĆI? Ovo je upozorenje veterinara koje morate znati kako biste zaštitili svog ljubimca (FOTO)
shutterstock.com

Veterinarka Rejčel Barak upozorila je sve vlasnike pasa da nikako ne ostavljaju otvorena vrata od kupatila posebno kad njihov ljubimac ostane sam u kući. Kako je objasnila, ovaj deo vašeg doma je izuzetno opasan za psa i treba ih držati podalje od koliko god da je radoznao. 

shutterstock.com

Pas može da pije kontaminiranu vodu iz WC šolje što je opasno za njega

Poklopljena daska na šolji

Prema rečima Barakove razalozi za to su višestruki.

- WC šolja je najopasnije mesto za vašeg psa u stanu. Ukoliko je manji može se dogoditi da upadne u šolju što će ga istraumirati. Ukoliko imate većeg psa on može biti vodu iz WC šolje koja je vrlo opsana za njega jer sadrži brojne hemikalije s kojim se čisti ili ispira šolja. Uvek, ali uvek držite poklopac zatvoren i najbolje je da vrata budu zatvorena kako vaš pas ili mačka ne bi uopšte ulazili u kupatilo - rekla je ona. 

Osim kontaminirane vode u WC šolji vaš ljubimac, posebno ako je ostao sam u stanu, može da dođe u dodir sa jakim hemijskim sredsvima za čišćenje kupatila koja se najčešće tu i čuvaju i koja mogu biti smrtonosna za vašeg ljubimca ukoliko ih slučajno lizne ili popije.

- Svakodnevni predmeti i razne hemikalije koje ljudi drže u kupatilu mogu biti smrtonosni za vašeg psa. Sklonite hemikalije dalje od domašaja vašeg ljubimca čak i to što kupatilo čistite jakim sredstvima može biti opasno za njih - upozorila je Rejčel.

Pixabay.com

Vodite računa i čime brišete podove i da sredstvo bude bezbedno za vašeg psa

Sredstva na bazi amonijaka

Stručnjak za bezbednost ljubimaca Ivan Ivanov naglasio je da, osim hemijskih sredstava koja se koriste za čišćenje kupatila, za ljubimce mogu biti jake sva druge hemikalije koje se koriste prilikom ribanja kuće. 

- Mnogi popularni proizvodi u sebi sadrže amonijak i druge opasne materije koje nakon čišćenja ostaju na šapama vašeg ljubimca. Na taj način rizikujete da dobije ozbiljnu iritaciju kože ili ukoliko liže šape taj otrov unese u telo. U jaka sredstva koja treba držati podalje od ljubimaca spadaju tablete za mašinu za sudove, sredstva za čišćenje rerni, razni izbeljivači čak i prašak za veš mogu izazvati teške bolesti kod vašeg ljubimca - naglasio je stručnjak Ivan Ivanov.

Prema njegovim rečima, posebno treba povesti računa o sredstvima za čišćenje podova koji je potencijalni rizik za vaše ljubimce koji gaze po podu. 

- Najopasnija su sredstva za čišćenje na bazi amonijaka mogu odšteti kožu na šapama, ali i izazvati iritacije nosa i očiju, čak i opekotine na šapama. Visoko koncentrovani proizvodi za pranje veša mogu ukloniti miris vašeg ljubimca iz odeće i posteljine, ali se ove supstance zadržavaju u vlaknima čak i posle pranja a opasni su za vašeg psa - rekao je Ivanov.

Na pitanje šta koristiti za čišćenje kuće i pranje a da bude bezbedno za naše krznene članove porodice on je naglasio da je najbolje kupovati ona sredstva koja su bez ikakvog mirisa jer su bezbedniji za ljubimce.    

BONUS VIDEO:

Komentari (0)